Sobotka: Rathova kauza nijak nesouvisí s financováním ČSSD

Praha - Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka se rozhodně nebojí toho, že by výpověď bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který je vazebné stíhán pro podezření z korupce, mohla odhalit cokoli nekalého ve financování ČSSD. Sobotka tak reagoval na dnešní rozhovor deníku MF Dnes s Rathem. Obviněný v něm naznačuje, že financování volebních kampaní ČSSD v minulosti nebylo čisté, a slibuje, že se to veřejnost brzy doví. Rath také uvedl, že ve vězení píše knihu, ve které popíše „skutečné události“.

„Musím jednoznačně konstatovat, že kauza Davida Ratha nesouvisí žádným způsobem s financováním sociální demokracie… Především doufám, že všechno vyjde najevo díky policejnímu vyšetřování, které v této věci běží a běží s poměrně masivním nasazením všech prostředků,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci v Lidovém domě. Financování sociální demokracie je podle něj veřejná věc. ČSSD pravidelně zveřejňuje výroční zprávy o hospodaření, ve kterých jsou informace o veškerých finančních tocích, dodal.

Rath je podle Sobotky v pozici člověka obviněného ze závažné trestné činnosti, který má právo bránit se jakýmkoli způsobem, a to i za cenu „lživých prohlášení nebo polopravd“. „To se dá samozřejmě lidsky pochopit, ale nic to nemění na tom, že financování sociální demokracie žádným způsobem nesouvisí s Rathovým případem.“

Sobotka také popřel spekulace, že vyzýval hejtmany k nekalým způsobům financování sociální demokracie. „Nikdo nevyzýval k financování sociální demokracie nad rámec platných pravidel fungování strany,“ zdůraznil. Rovněž uvedl, že by dary kandidátů ve volbách podle stranických zvyklostí neměly být vyšší než 50 000 korun. I tyto dary jsou smluvně kryty. V souvislosti s Rathem podotkl, že by v případě vysokého daru vyvstala otázka, zda je jeho výše přiměřená příjmům dárce.

Bývalý významný člen sociální demokracie Rath, který zatím není schopen složit čtrnáctimilionovou kauci, nemůže počítat s podporou své bývalé strany. „Ta věc se netýká sociální demokracie. David Rath není členem sociální demokracie. Vyzvali jsme ho, aby se vzdal poslaneckého mandátu, protože jeho kauza sociální demokracii poškozovala. Pokud jde o kauci, vazební důvody, to je soukromá věc Davida Ratha,“ uzavřel šéf ČSSD.

Vydáno pod