Potomek Valdštejnů neuspěl se žádostí o vydání pozemků u sídla Senátu

Potomek šlechtického rodu Valdštejnů Ernst Waldstein Wartenberg neuspěl u českých soudů se žalobou, ve které se po Senátu domáhal vydání zkonfiskovaných pozemků na pražské Malé Straně a Hradčanech. Dřívější verdikt obvodního soudu ve čtvrtek pravomocně potvrdil pražský městský soud.

Některé z pozemků, na které si Wartenberg činil nárok, leží přímo u sídla horní komory parlamentu v centru Prahy. Stát je zabavil na základě Benešových dekretů.

U obvodního soudu neuspěl Wartenberg už v roce 2014, podle verdiktu jeho otec nesplnil zákonnou podmínku zpětného nabytí občanství. 

Wartenbergova otce Karla odsoudil mimořádný lidový soud v České Lípě v roce 1946 k roku těžkého žaláře a ke ztrátě občanské cti a veškerého majetku za to, že „byl v době zvýšeného ohrožení republiky členem NSFK, tedy organizace podobné povahy jako SS“.

Jeho syn ovšem v restitučních sporech dlouhodobě poukazuje na to, že letecký spolek NSFK rozhodně nebyl organizací podobnou fašistickým organizacím. Tvrdí také, že otec se nikdy nepřihlásil k německé národnosti, protože v tomto smyslu nikdy nepodepsal žádnou sčítací listinu.