O údajné zdržování vyšetřování kauzy Opencard se zajímá inspekce

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se začala zajímat o tvrzení šéfa protikorupční policie Tomáše Martince, že vyšetřování kauzy Opencard bylo 15 dní záměrně zdržováno. Mezitím byly prý na pražském magistrátu za vedení bývalého primátora Pavla Béma (ODS) skartovány důležité dokumenty.

„Šetříme to z úřední povinnosti na základě informací z médií,“ řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Trestní řízení podle ní zahájeno zatím nebylo.

Martinec také uvedl, že v případu jsou stíháni jenom řadoví úředníci, obvinění však měla mířit výš. Mezi největší brzdy vyšetřování korupce v minulosti podle něho patřila státní zastupitelství. Na policejním prezidiu se zase všechny citlivé kauzy musely hlásit tehdejšímu náměstkovi Jiřímu Houbovi, řekl začátkem srpna šéf Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Hospodářským novinám.

Protikorupční policie v první polovině srpna navrhla obžalovat kvůli projektu Opencard bývalého ředitele odboru informatiky na pražském magistrátu a další čtyři úředníky. Podle detektivů uzavřeli lidé, kteří byli odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky, pro Prahu nevýhodné smlouvy. Prý způsobili škodu zhruba 70 milionů korun.

Policisté úředníky podezírají z toho, že v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která však nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Kriminalisté pětici viní z trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim až osmileté vězení.

Detektivové údajně stíhají bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Prý podezírají také vedoucího projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnotící komise, která firmu vybrala.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy.