Protidrogový koordinátor odmítl kritiku Bavorska kvůli pervitinu

Praha - Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se ohradil proti tvrzení, že Česko nepostupuje proti drogám dost razantně. Reagoval tím na článek německého deníku Die Welt, který minulý týden přinesl zprávu, že do Bavorska se z ČR dostává stále víc pervitinu. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrman k tomu tehdy řekl, že účinné potírání drogového obchodu komplikuje příliš liberální česká protidrogová politika.

„Není pravda, že česká vláda nejedná s důrazem,“ ohradil se Vobořil. Česká strana podle něj pro snížení dostupnosti látek pro výrobu pervitinu přijala řadu opatření, která fungují. „Ale nelegální dovoz zejména z Polska to kompenzuje. Ani jednání na úrovni EU, ani na bilaterální úrovni nevedla zatím ke změně,“ uvedl národní protidrogový koordinátor.

Podle serveru Die Welt dovozu drogy z Česka přibývá. Počet zadržených kurýrů se mezi lety 2010 a 2011 zvýšil o 88 procent, množství zajištěné drogy bylo o 250 procent vyšší. Loni bavorská policie poblíž hranice s Českem zaznamenala přes tisícovku drogových deliktů. Podle bavorského ministra vnitra je česká protidrogová politika příliš liberální a značně se prý usnadnilo držení drogy pro vlastní potřebu. „Zlo drogového obchodu se musí vyrvat s kořeny, a ty leží jednoznačně v Česku,“ citoval německý server ministra Herrmanna.

Podle Vobořila se jedná o přeshraniční mezinárodní problém. Potírání drogové kriminality by ale mělo být prioritou české policie a soudů, uvedl koordinátor. Dodal, že rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky se záležitostí zabývala naposledy letos v květnu. Podle jejího návrhu by vnitro a policie měly provést analýzu a podle jejích výsledků podniknout cílená opatření.

Léčiva, v nichž jsou látky k výrobě pervitinu, se v lékárnách prodávají na občanský průkaz. Kupující může pořídit jen povolené množství. Jeho údaje se ale nikde neevidovaly. Vláda dnes schválila zřízení on-line registru. V něm by lékárníci mohli mimo jiné také hned vidět, zda si zákazník nepořídil lék už někde jinde.