Policie v pohraničí mění taktiku boje proti drogám, budou více používat agenty

Kriminalisté v česko-německém příhraničí mění taktiku proti drogovým dealerům. Dosud se vydávali za narkomany a nakupovali drogy, aby získali informace o distributorech. To ale právníci a někteří soudci označují za provokaci. Policisti si ale chválili, že to byla velmi účinná metoda.

Policejních razií v pěstírnách marihuany a varnách drog či zátahů na překupníky se v česko-německém příhraničí odehrají desítky za rok. Za úspěchem vždy stojí obtížné rozkrývání dobře organizovaného zločinu. „Není to práce na týden ani na měsíc, ale na několik měsíců a někdy i na víc než rok,“ uvedl pro ČT kriminalista protidrogového oddělení, který si vzhledem ke své práci přál zůstat v anonymitě.

Policejní nákup je riskantní metodou

Při jedné z posledních akcí zabavili kriminalisté z Karlových Varů tři čtvrtě kilogramu pervitinu a pozatýkali tři dealery. Odhalil je kriminalista, který se vydával za narkomana a drogy nakupoval. Jenže podle některých právníků takový nákup drog používaný ve spolupráci s německou policií hraničil s provokací.

„Pokud je takový nákup pouze jediným důkazním prostředkem v trestní věci, pak v případě projednávání před soudem může kolidovat s naší právní úpravou,“ sdělil Jakub Frydrych z Národní protidrogové centrály.

Nový způsob boje proti drogám v pohraničí (zdroj: ČT24)

Policisté teď proto začnou víc používat jiné, méně sporné metody. Třeba agenty nasazené přímo ve zločineckých organizacích. Drogovým dealerům v příhraničí ani jejich právníkům ustoupit nechtějí. „V první polovině letošního roku kriminalisté zahájili trestní stíhání ve více než padesáti případech. Přičemž z toho bylo stíháno více než sedmdesát osob,“ uvedla mluvčí policie Karlovarského kraje Kateřina Böhmová.

Jen policejní ředitelství v příhraničním Bayreuthu v Německu ročně řeší tisíce případů, které jsou spojené s distribucí drog. „V loňském roce jsme zajistili v oblasti Horní Franky čtyři kilogramy drogy krystal,“ sdělil mluvčí Policejního prezidia Horní Franky Jürgen Stadter.

Policisté pravidelně hlídkují například v bezprostřední blízkosti hraničního přechodu Pomezí – Schirnding. Působí tady i kriminalisté v civilu a agenti na obou stranách hranice. Spolupráci chtějí dál vylepšovat. Necelý kilogram pervitinu nebo už zmíněného krystalu totiž dokáže zničit stovky lidských životů.

Vydáno pod