Václavu Havlovi by bylo osmdesát. Jubileum si připomíná celý svět

Česko si připomnělo nedožité osmdesáté narozeniny bývalého prezidenta Václava Havla. Lidé zapalovali svíčky u jeho hrobu na Vinohradském hřbitově i u chalupy na Hrádečku. Několik set lidí se večer sešlo na Václavském náměstí v Praze. V Rudolfinu proběhl slavnostní koncert v podání České filharmonie. Havlovo jubileum připomněl také pořad 90' ČT24 s Jáchymem Topolem, Magdou Vašáryovou, Martinem Paloušem a Michaelem Kocábem.

Na Vinohradském hřbitově se od rána scházeli lidé a nosili na Havlův hrob květiny, zapalovali svíčky a z plodů kaštanů tvořili srdce. Mezi nimi byly i členky organizace Masarykovo demokratické hnutí, u jejíhož vzniku stál v roce 1989 Havel spolu s Alexandrem Dubčekem. Květiny přinesli i zástupci hradní kanceláře, které doprovázela čestná stráž.

Na Pražském hradě pak vzdali poctu Havlovi vojáci Hradní stráže při každodenním poledním střídání. Během toho zazněla znělka hudebníka a bývalého politika Michaela Kocába. Vzpomínkové akce organizované Hradem se konaly bez přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, který je na návštěvě Zlínského kraje. Minutou ticha Havla uctila vláda.

Politici, ale také umělci, novináři, spisovatelé, diplomaté, sportovci a další osobnosti se se vzpomínkou připojili na sociálních sítích. Vyzdvihují v nich Havlovy činy v době komunismu i jeho pevné postoje v čele státu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při slavnostním zahájení koncertu v pražském Rudolfinu uvedl, že za demokracii a svobodu musíme i dnes aktivně bojovat. Ustupování nebo chytračení ve vlastní prospěch podle něj rozhodně není cesta k úspěchu.

Koncert v Rudolfinu k 80. výročí narození Václava Havla (zdroj: ČT24)

V Praze na Václavském náměstí večer proběhl koncert, na kterém kromě hudby zazněly i stále aktuální věty z Havlových projevů a názory známých lidí na to, proč jeho osobnost chybí v současné době. Shromáždění pořádal spolek VH80 a chtěl jím oslovit ty, „kteří si prvního polistopadového prezidenta váží a kteří chtějí, aby se jeho principy a hodnoty neztratily ze života české společnosti ani z mezinárodního směřování země“, uvedl za spolek Tomáš Smetánka.

Výstava fotografií Oldřicha Škáchy v plenéru mezi Národní technickou knihovnou a stanicí metra Hradčanská v Praze
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Začaly také Havlovy oslavy připravené Prahou 6. Zahrnují výstavu snímků jednoho z Havlových fotografů Oldřicha Škáchy, divadelní představení, veřejné debaty či koncerty. Na dejvickém nádraží například zahrála kapela Plastic People of the Universe. Akce nazvaná Pocta Václavu Havlovi bude trvat až do 18. prosince, do pátého výročí Havlova úmrtí. Škáchovy fotografie jsou umístěny mezi Národní technickou knihovnou a metrem Hradčanská.

Česko si připomíná Havlovo jubileum (zdroj: ČT24)

Národní divadlo vzpomíná na Havla festivalem Pražské křižovatky, který začal už v úterý. Liberecké divadlo F. X. Šaldy vzpomnělo na bývalého prezidenta jeho méně známou aktovkou Motýl na anténě. Brněnské divadlo Husa na provázku připravilo festival Málo bylo Havla! Do 10. října se tu budou hrát jeho hry a pořádat happeningy.

Pražské Divadlo Sklep zařadilo na středeční večer zvláštní představení hry Mlýny, jež je adaptací divadelní hry Život před sebou, kterou v roce 1959 napsal Havel společně s Karlem Bryndou. Vzpomínkový večer měla na programu i Balbínova poetická hospůdka. 

Připomíná se i Havlův disidentský život. Na zdi věznice v Plzni na Borech, kde byl v 80. letech vězněn, odhalili pamětní desku. V Křižíkových sadech pak lidé uspořádali 24hodinový maraton čtení Havlových textů. Na lavičce Václava Havla se vystřídalo 48 čtenářů. Nejčastěji se četla díla Zahradní slavnost a Dopisy Olze. Před věznicí v Ostravě-Heřmanicích odkryli Lavičku Ferdinanda Vaňka, postavy z Havlovy hry Audience.

Pamětní deska na zdi věznice v Plzni na Borech
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Havla si připomněli i ve světě

Obě Havlova výročí se připomínala i v zahraničí. Před plénem ve Štrasburku o Havlovi promluvil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. „Byl velkou osobností, svůj život věnoval boji proti diktatuře. Nejenže osvobodil tehdejší Československo z nadvlády komunismu, ale také vedl Českou republiku na cestě k jejímu přistoupení k Evropské unii. Je určitě přiměřené si v den jeho nedožitých osmdesátin tohoto muže připomenout,“ řekl za potlesku europoslanců.

Britský The Economist věnoval Havlovi středeční „Citát dne“ a server deníku Die Welt napsal, že Česku i Evropě člověk jako Havel chybí. Podotkl také, že k migraci by přistupoval jinak než dnešní čeští politici. „Považuji za jisté, že by ostře protestoval proti nedůstojnému způsobu zacházení s migranty ze strany ministerstva vnitra v Praze. On, který byl přesvědčeným Evropanem, by v každém případě požadoval lidskost,“ míní pražský dopisovatel deníku Hans-Jörg Schmidt.

V chorvatském Záhřebu připomněli Havlovy narozeniny promítáním jeho podoby na vodní zeď velkých fontán. Slovenský list Denník N napsal, že Havlovi lze vyčítat mnoho věcí, ale stěží to může zastínit jeho mnohé plusy. 

Oslavy vyvrcholí koncertem v Lucerně

Jako jednu z hlavních linií mají letos Havla Česká centra. Vzpomínkový cyklus zahrnuje výstavy, divadla, filmové projekce, přednášky, besedy s pamětníky. V některých zemích se téma objevilo už na jaře.

Oslavy Havlových nedožitých osmdesátin vyvrcholí v sobotu 15. října koncertem v pražské Lucerně. S blahopřáním vystoupí symbolických 80 zpěváků, moderátorů, herců, hudebníků, výtvarníků, režisérů a spisovatelů.