TOP 09 chce nového ředitele DPP. Podle Svobody převzala odpovědnost

Praha - Klub pražských zastupitelů za TOP 09 se nepostavil za odvolaného šéfa dopravního podniku Vladimíra Liche. Podporuje vypsání výběrového řízení na nového ředitele pražského dopravního podniku, který by měl Liche ve funkci nahradit. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že TOP 09 tím převzala odpovědnost za dění v dopravním podniku. V případě, že ODS nebude schopna řešit naléhavou situaci v pražském dopravním podniku, je TOP 09 ochotna převzít od svého koaličního partnera resort dopravy. O situaci v DPP jednají zastupitelé za ODS.

Zastupitelé TOP 09 podle dnešního prohlášení přijali na začátku letošního roku návrh jmenovat Liche na místo ředitele dopravního podniku „z respektu k panu primátorovi“ Bohuslavu Svobodovi (ODS). Lich pak byl na primátorovo doporučení dosazen bez výběrového řízení.

Podle klubu TOP 09 byla komunikace mezi Lichem a dozorčí radou, která Lichovo odvolání navrhla, velmi problematická a nedostatečná. Po Lichově odvolání TOP 09 podporuje vypsání výběrového řízení na nového ředitele v nejkratším možném termínu. Vítěz tohoto konkurzu by měl být podle TOP 09 schopen pokračovat v boji proti korupci a zabezpečit transparentní a bezproblémový chod největší městské firmy.

Pražští zastupitelé za TOP 09 se usnesli:

„(TOP 09) proto vyzývá ODS, aby v rámci své gesce bezodkladně řešila naléhavou situaci v pražském dopravním podniku. (…) Není-li koaliční partner schopen se tohoto úkolu zhostit, je TOP 09 připravena převzít za resort dopravy plnou odpovědnost.“

„Veškerou zodpovědnost za další vývoj v dopravním podniku dáváme do rukou svého koaličního partnera… v tuto chvíli nenese ODS žádnou zodpovědnost za to, jakým způsobem bude kauza dořešena,“ reagoval na usnesení klubu TOP 09 primátor.

Lich byl minulý týden odvolán krátce poté, co inicioval podání trestního oznámení na několik lidí kvůli nevýhodným smlouvám dopravního podniku. Dozorčí rada mu vyčítala mimo jiné pochybení týkající se vypisování veřejných zakázek či špatnou komunikaci s dozorčí radou. Lich se proti výtkám ohradil.

V návaznosti na dění po Lichově odvolání v pondělí rezignovali tři členové dozorčí rady dopravního podniku za ODS. V orgánu ale i nadále zůstal poslanec David Vodrážka (ODS), který Lichovo sesazení navrhl.

Pražští zastupitelé za ODS jednají o situaci v DPP

Z jednání by zřejmě mohlo nepřímo vyplynout, jakou podporu v pražském zastupitelstvu má pražský primátor Svoboda. Primátor s odvoláním Liche, které navrhl jeho stranický kolega a člen dozorčí rady dopravního podniku David Vodrážka, nesouhlasil. Dnes dopoledne naznačil, že by chtěl, aby se klub usnesl na tom, že TOP 09 svým postojem přebrala za dění v podniku veškerou zodpovědnost. Pravděpodobně k tomu ale nemá dostatečnou podporu. Podle předsedy klubu ODS Ondřeje Pechy je spíše pravděpodobné, že se zastupitelé připojí k usnesení koaličního partnera.

Mluvit se bude zřejmě i o situaci v koalici a v samotné ODS. „Evidentně jde o mocenský boj primátora Svobody s jeho blízkými, se kterými před rokem převzal koalici s TOP 09. Vnitrokoaliční problém to asi nebude, protože zastupitelé TOP 09 v dozorčí radě hlasovali taktéž pro odvolání Vladimíra Liche,“ odhaduje pražský zastupitel za ODS Boris Šťastný.