Vyšetřování zkrachovalého miliardáře Daneše Zátorského provázejí nejasnosti

Okolnosti, za kterých byl před více než třemi měsíci zatčen ostravský miliardář Daneš Zátorský, i samotné vyšetřování zpochybňují nejasné okolnosti. V pořadu Reportéři ČT o tom informuje reportér Dalibor Bártek, který se Zátorského případem zabývá.

Daneš Zátorský patřil před několika lety mezi bohaté a vlivné lidi. Vlastnil velké firmy, které zaměstnávaly stovky lidí. Teď je však už přes čtvrt roku ve vazbě.

Policie jej viní z více než 120milionového podvodu, který měl v letech 2005 až 2011 spáchat společně se dvěma vysokými manažery dnes družstevní záložny Unibon. Reportérovi Daliboru Bártkovi se podařilo zjistit, že vyšetřování policie a státního zastupitelství provázejí manipulace se spisem, přešlapy při zatýkání a nejasné obvinění.

Způsob, jakým kampelička Unibon poskytla několik svých úvěrů, vedl policii k rozhodnutí začít Daneše Zátorského i dva bývalé manažery Unibonu stíhat. Ještě před samotným obviněním všech tří mužů došlo na Krajském státním zastupitelství v Ostravě k neobvyklé manipulaci s trestním spisem. Svou roli v tom sehrála náměstkyně úřadu Dana Masná.

Putování trestního spisu

Letos v květnu, když dozorující státní zástupkyně Brigita Bilíková čerpala dovolenou, si bez jejího vědomí právě Dana Masná odebrala trestní spis z místnosti, kde byl uschován. Na kameru hovořit odmítla, v rozhovoru však přesun spisu nejprve zpochybnila, poté zase připustila, že k němu skutečně došlo.

„V případě, že je vyžádána nějaká zpráva shora, je to tam osvětleno a je tam možno z toho vypreparovat údaje, tak není vyloučeno, že případně se spis pana Zátorského mohl dostat do tohoto balíčku,“ uvedla v rozhovoru s reportérem Bártkem Dana Masná. „Konkrétně ve spise, o který vám jde, mohl tento spis být mně předložen právě s nějakou žádostí.“

Proč přesun spisu náměstkyně nejprve zapřela, není zřejmé. Ve své pozici má právo do živých trestních spisů nahlížet. Vždy však musí být zaevidováno, kdy a z jakého důvodu si spis vyžádala. A právě v tom může být háček.

Podle informací České televize totiž přesun spisu zaevidován původně nebyl. Navíc není jasné, proč se o něj Masná zajímala a to v době, kdy dozorující státní zástupkyně měla dovolenou. Ona sama to zdůvodnila pouze nutností vyřídit jakousi neurčitou žádost.

Zadržení Danešova bratra

To však není jediná neobvyklost, která vyšetřování kauzy provází. Ještě daleko většího přešlapu se dopustila samotná policie. Stalo se to 24. června na nádraží Ostrava - Svinov.

Kriminalisté tehdy už mapovali okolí Zátorského, prověřování případu ale probíhalo ještě stále v utajeném režimu. Přesto jeden z nich vyrazil do samostatné akce a v domnění, že má před sebou Daneše Zátorského, asi na dvacet minut zadržel jeho staršího bratra, který zrovna přijel pro děti.

„Došlo k individuálnímu pochybení jednoho z policistů, který špatně vyhodnotil situaci a kontaktoval skutečně místo Daneše Zátorského jeho bratra,“ sdělil náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Radim Wita.

Problém však je, že není vůbec srozumitelné, proč ke kontaktu mezi policií a domnělým Danešem Zátorským, ve skutečnosti jeho bratrem, došlo. Obdobné zadržení jakékoliv osoby bývá zpravidla detailně zorganizováno a podléhá rozkazu. Ten den však rozkaz nevydal nikdo.

Skutečnost, že toho dne nemělo dojít k zadržení Daneše Zátorského, potvrdila také dozorující státní zástupkyně Bilíková. Navíc policie věděla, že v tu dobu byl Zátorský v zahraničí. Podnikatel jí to sám sdělil, když byl o čtyři dny dříve v jiné věci podávat vysvětlení.

„Poslední výslech, kterého jsem se zúčastnil, byl v pondělí dvacátého června, kdy jsem zároveň informoval o tom, že odjíždím na čtyři dny do Toskánska se svými přáteli,” citují Reportéři ČT Daneše Zátorského z policejního spisu.

Co za podivným postupem policisty ve skutečnosti stálo, zřejmé není. Důsledky však ano. Soud urychleně vydal evropský zatykač, na jehož základě Zátorského o několik hodin později zatkla policie v Polsku, kde zůstal při zpáteční cestě z Itálie.

Podle vyšetřovatelů jej totiž bratr o neobvyklém incidentu informoval a podnikatel se proto údajně chystal uprchnout. Státní zástupkyně Bilíková potvrdila, že jeho chování tomu nasvědčovalo.

Předání na hranici v přítomnosti novinářů

O necelý měsíc později jej polští detektivové předali na hraničním přechodu do rukou svým českým kolegům. Akce proběhla za přítomnosti kamer a fotoaparátů novinářů. Ještě téhož dne si pak Zátorský vyslechnul obvinění z podvodu a skončil ve vazbě.

Případ Daneše Zátorského v Reportérech ČT (zdroj: ČT1)

Písemné usnesení o obvinění, které má Česká televize k dispozici, však vzbuzuje nejasnosti. Policie se v něm sice opírá o relevantní fakt, že Unibon v minulosti půjčil několika firmám spojeným se Zátorským desítky millionů korun, které již nedostal zpět, nijak konkrétně ale nevysvětluje, jak měli všichni tři obvinění spáchat samotný podvod, z něhož je viní.

Ten trestný čin z hlediska práva nebo právní kvalifikace spáchat ani nemohl. Protože tak jak je postavena skutková věta, nemohlo dojít ke spáchání trestného činu podvodu, sdělil Zátorského obhájce Miloslav Kijas.

Nesrozumitelná je navíc i skutečnost, proč policie dodnes nezačala stíhat žádného ze zástupců firem, které problematické úvěry inkasovaly a nesplatily. Pokud bylo předem dohodnuto peníze nevracet, jak tvrdí kriminalisté, museli se podvodu také účastnit. Policisté však k tomu zaujali zcela opačný postoj a poskytnutí samotných úvěrů vůbec nezpochybňují.