Buňky přeprogramovat a vrátit. Vědci v IKEM mají plán na vyléčení cukrovky za 14 dní

Události ČT: Výzkum vědců z IKEM vykročil k léčbě cukrovky (zdroj: ČT24)

Život bez injekcí inzulínu, bez glukometru, beze strachu z dalších zdravotních komplikací se otevírá diabetikům. Výzkum vědců z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zkouší přeměnit trávicí buňky pacienta na buňky tvořící inzulín. Léčba by se týkala hlavně pacientů s diabetem 1. typu.

„Výzkum, obzvlášť v buněčné terapii, je běh na dlouhou trať. Je to samozřejmě limitováno i řadou etických a právních bariér,“ upozorňuje vedoucí vědeckého týmu v IKEM Tomáš Koblas.

Téměř 60 tisíc lidí v Česku má diabetes 1. typu, při němž postupně odumírají ve slinivce břišní buňky, které mají u zdravých lidí za úkol tvořit hormon inzulín.

Vědci ale zjistili, že by šlo využít trávicích buněk pacienta a bezpečně je ve zkumavce přeměnit na buňky produkující inzulín. Jde podle lékařů o bezpečný postup, protože využívá tělu vlastní mechanismy, které nepoškozují buňky. Dosud podobné výzkumy využívaly pro přeprogramování buněk virové nosiče, které ale svá rizika měly.

Prestižní cenu za výzkum už si tým z institutu vysloužil

„Použili bychom pacientovy vlastní buňky, které by přijímal opět za své vlastní, jeho imunitní systém by proti nim nereagoval, a tím pádem by bylo možné mu je bez další komplikace vrátit,“ popisuje další z výhod nového postupu Tomáš Koblas.

Nejenže by mohl postup zcela uzdravit pacienta s cukrovkou 1. typu, ba dokonce by celý proces od aplikace přeprogramovaných buněk netrval déle než dva týdny.

Spolu s týmem nyní přechází z fáze pouhého buněčného testování do druhé fáze projektu, kdy by měl dovést metodu až k výzkumu na testovacích zvířatech. Pokud bude program pokračovat bez problémů, mohli by metodu využít první pacienti asi do deseti let.

První úspěchy ale už tým kolem Tomáše Koblase zaznamenal, když za výzkum získal prestižní ocenění Discovery Award za inovativní počin v oblasti biomedicíny.