Podporu Pussy Riot vyjádřili lidé v Praze a Plzni, ale i umělci a politici

Plzeň – Odsouzení ruských muzikantek z punkové skupiny Pussy Riot k dvěma letům odnětí svobody považují čeští umělci a disidenti za skandální, nesmyslné a ostudné. A nelíbí se ani lidem, kteří vyšli do ulic jak v hlavním městě, tak například v Plzni, kde dnes večer prošel centrem města protestní průvod. Znepokojení nad rozsudkem dnes vyjádřilo i české ministerstvo zahraničí a česká pobočka Amnesty International tři členky skupiny označila za vězně svědomí.

Přes 300 lidí v Plzni podepsalo dnes petici za podporu vězněných ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot. Více než 50 protestujících podpořil i primátor Martin Baxa (ODS). Všichni sledovali internetové stránky Amnesty International, jejíž člověk ze soudní síně posílal vzkazy. „Podepsal jsem petici za propuštění členek Pussy Riot. Jsem přesvědčen, že proces není spravedlivý a že v jeho podtextu je stíhání za vyjádřené politické názory, a s tím v demokratické zemi nemůžeme souhlasit,“ řekl primátor Baxa.

A protestovalo se i v Praze, kde se sešlo asi dvěstě lidí, krom Čechů i turisté. Účastníci demonstrace na Václavském náměstí se podepisovali pod dopis adresovaný ruskému velvyslanci v České republice. Text požaduje okamžité propuštění trojice aktivistek. „Činy, z kterých jsou obviněné, spadají pod ochranu svobody přesvědčení a projevu a pokojného shromažďování,“ píše se mimo jiné v dopisu. Akci přes sociální síť svolala komunita sdružená pod názvem Free Pussy Riot Czech. Celkově se zatím v České republice pod petici podepsalo přes 2 000 lidí.

S rozsudkem nesouhlasí ani čeští umělci, výrazně zasáhl hlavně ty, kteří podobné stíhání v minulosti zažili. „Rozsudkem se Rusko ocitlo na seznamu banánových republik. Je to celé nesmysl, už to, že jsou soudně stíhané,“ řekla zpěvačka Marta Kubišová, která kvůli komunistické persekuci nemohla zpívat a veřejně vystupovat 20 let. Letos sedmdesátiletá zpěvačka drží palce všem pokračovatelkám a fandům mladých punkerek, kteří po celém světě už delší dobu pořádají akce na podporu odsouzených. Trestání muzikantů za postoj, který vyjadřují vůči establishmentu, považuje za nesmysl například i Petr Štěpán z punkové kapely Hrdinové nové fronty.  

„Ty holky jsou opravdu báječný. Já je opravdu obdivuju, protože mají odvahu,“ řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Hluboké znepokojení nad dvěma lety odnětí svobody pro členky ruské punkové kapely Pussy Riot dnes vyjádřilo také české ministerstvo zahraničí. Ministerstvo ve svém prohlášení uvedlo, že byl velmi přísně potrestán skutek, který nezpůsobil žádnou zdravotní a majetkovou újmu. Rozsudek přijde nepřiměřený i stínovému ministrovi zahraničí z ČSSD Lubomíru Zaorálkovi. „Naprosto nesouhlasím s takovým trestem. Řada věcí mi nesmírně vadí, až mě popuzuje. Dokázal bych pochopit podmínku za výtržnost, asi mohly opravdu někoho pobouřit,“ míní zahraničněpolitický expert ČSSD Lubomír Zaorálek, který považuje nepodmíněný trest za neadekvátní.