Nečas: Od restitucí a vyšší DPH neustoupím

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) věří, že pokud se budou všichni chovat zodpovědně, prosadí jeho vláda jak zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH), tak církevní restituce. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. Stažení vyšších daní odmítá. „Ať si to někdo udělá, ale to bude jiná vláda s jiným premiérem. S tímto premiérem nikdy,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Podle nich Nečas naznačil spojení vyšších daní s vyjádřením důvěry vládě. S restitucemi by koalici mohli pomoct tři poslanci, kteří už nejsou členy koaličních stran - Michal Doktor, Josef Dobeš a Milan Šťovíček.

Podle Nečase by byl ústup od zvýšení daní signálem finančním trhům, že vláda ustupuje od konsolidační strategie kvůli pár desetinkám procenta ekonomického růstu. „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility,“ míní Nečas. Pokud vláda nebude schopná prosazovat konsolidační politiku, zmizí důvod, proč by měla pokračovat, poznamenal.

Vládní podobu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi odmítl Senát ve středu, zvýšení DPH na 15 a 21 procent ve čtvrtek. Vláda nyní bude ve sněmovně potřebovat hlasy nejméně 101 koaličních poslanců, aby senátní veto přehlasovali. Koalice má přitom oficiálně 100 poslanců a proti zvýšení DPH se bouří taky část poslanců ODS. Výhrady vůči vyšší DPH mají podle LN například předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek či bývalý šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Návrh se nelíbí ani bývalým občanským demokratům Pavlu Bémovi a Michalu Doktorovi.

103 poslanců pro restituce?

V případě restitucí ale může Nečas s Doktorovým hlasem počítat. Získal by tak 101. hlas potřebný k přehlasování senátního veta. „Koalice může spíše počítat s mou podporou,“ řekl Doktor Právu. Podle něj jsou v souladu s postojem regionálního hnutí Jihočeši.cz, za které jde v říjnu do voleb. „Vyčítám vládě, že vede naprosto idiotskou kampaň, protože debata se vede o vydání majetku církvím a už se nemluví o tom, že součástí toho konceptu je odluka církví od státu neboli že církevní kněží přestanou být státními úředníky. Tedy mnou placenými úředníky,“ dodal poslanec.

Restituce pravděpodobně podpoří i členové Věcí veřejných Josef Dobeš a Milan Šťovíček, který hlasuje ve prospěch koalice.

Vydáno pod