Exnáměstek Šiška dostal šest let vězení a má zaplatit 282 milionů

Pražský městský soud poslal exnáměstka ministra práce Vladimíra Šišku na šest let do vězení za zmanipulování zakázky na výplatu sociálních dávek ve prospěch firmy Fujitsu Technology. Někdejší ředitel odboru ministerstva vnitra Miroslav Duda dostal tříletý podmíněný trest. Rozsudek, který zcela vyhověl návrhu státního zástupce, není pravomocný. Oba muži se proti němu odvolali.

„Oba obžalovaní při plnění svých pracovních povinností zneužili své pravomoci a umožnili jednání, které následně vedlo ke způsobení škody ministerstvu práce a sociálních věcí předražením služeb, které byly dodávány společností Fujitsu,“ konstatoval předseda soudního senátu Tomáš Durdík.

Šiška tak musí ministerstvu uhradit způsobenou škodu 282 milionů korun. Duda má po dobu pětileté zkušební doby splácet vnitru 1,1 milionu, což je částka, kterou ministerstvo zaplatilo na pokutách uložených Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Podle obžaloby Šiška zadal zakázku bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřené soutěži. V roce 2011 k tomu měl s vědomím Dudy účelově využít rámcovou smlouvu, kterou mělo s Fujitsu Technology od roku 2008 uzavřenou vnitro. Firmě tak údajně zajistil prospěch ve výši 217 milionů korun. 

„Bez jakékoliv studie proveditelnosti či podrobné analýzy v polovině roku 2011 rozhodl o tom, že od 1. ledna 2012 přejde MPSV na nový koncept výplaty dávek, který do té doby zajišťovala společnost OKsystem,“ popsal soudce. Systém po přechodu na Fujitsu opakovaně kolaboval a úředníci místo moderních IT systémů pracovali s tužkou a papírem.

Šiška trvá na tom, že se mu podařilo ušetřit

Za zneužití pravomoci, sjednání výhody a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozilo obžalovaným až 12 let. V Dudově případě soud nakonec na návrh žalobce překvalifikoval sjednání výhody na porušení pravidel hospodářské soutěže, protože se nepodařilo prokázat, že by obžalovaní jednali v kooperaci či po předchozí dohodě nebo že by měl Duda osobní zájem na způsobu řešení zakázky pro ministerstvo práce.

Oba muži vinu od počátku odmítají. Nesouhlasí s tím, že by stát jakkoliv poškodili. Šiška zdůrazňuje, že jeho základním úkolem bylo ušetřit prostředky, což se mu prý podařilo. 

Šiška, kvůli jehož trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), je v souvislosti se svým působením na ministerstvu obžalován také kvůli pokusu zadat miliardovou zakázku na kontrolu vyplácení sociálních dávek firmě IBM a kvůli údajnému vydírání jednatele firmy OKsystem.

Letos v únoru byl sice Šiška spolu se znalcem Vladimírem Smejkalem v kauze IBM zproštěn obžaloby, jak ale v září informovala ČT, vrchní soud případ vrátil k novému projednání. Ve druhém případě pak Šišku pražský městský soud už dvakrát uznal vinným z vydírání jednatele firmy OKsystem, vrchní soud ale tuto věc pokaždé vrátil k dalšímu projednání.