Lich v pražském dopravním podniku končí, Svoboda se tomu diví

Praha – Představenstvo pražského dopravního podniku odvolalo generálního ředitele Vladimíra Liche, pro odvolání byli tři členové z pěti. Ten se dnes ohradil proti důvodům, které dozorčí rada uvedla, byl prý pod tlakem kvůli obsazení některých postů. Liche už v úterý dozorčí rada odvolala z čela představenstva. Jako hlavní argument uvedla, že podnikal kroky, které vážně ohrožovaly chod podniku, zejména problémy s pojistnými smlouvami, kvůli nimž by DPP neměl mít od příštího roku pojištěn majetek. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) to v rozhovoru pro server iHned označil za „čiročirou lež“. Zároveň považuje Liche za dobrého manažéra, který se zasadil o úspory, jež v poslední době pražský dopravní podnik zaznamenal. Navíc upozornil, že Lichovo odvolání přišlo v okamžiku, kdy podal trestní oznámení kvůli nevýhodným smlouvám.

Primátor to nedává do souvislosti, jen na to upozorňuje: „Neznám žádný jiný důvod, proč by jinak musel odejít,“ řekl v rozhovoru pro iHned.

Primátor Bohuslav Svoboda ve večerní relaci ČT24 Události, komentáře se Liche zastal, připomenul jeho zásluhy týkající se redukce nákupu tramvají: „Skutečně nevím proč, nerozumím tomu a samozřejmě můžu vyvozovat úvahy, že to jsou reakce na nějaké kroky, které jsme udělali. Dozorčí rada si nikdy na generálního ředitele nestěžovala, nedala nám informaci o tom, že by špatně hospodařil. Udělala krok, který pro mě osobně je neakceptovatelný.“ Primátor dodal, že Lich plní svá zadání, která dostal a že není žádný důvod, proč ho vyměňovat.


Podle předsedy dozorčí rady Jiřího Nouzy (TOP 09) bylo rozhodnutí výsledkem dlouhodobé nespokojenosti. „I přes opakovanou snahu o nastavení transparentních pravidel řízení a celkového chodu dopravního podniku, jsem dospěl ke ztrátě elementární důvěry ve schopnost nového managementu a jeho ředitele dostát vysokým očekáváním, která byla spojena s jeho nástupem,“ uvedl dnes Nouza v zaslaném prohlášení. Problémy jsou podle Nouzy například u pojištění majetku či ve výstavbě prodloužení metra A, kde údajně hrozí navýšení ceny o více než dvě miliardy korun. Primátor Svoboda v rozhovoru pro server iHned nicméně potvrdil, že DPP samozřejmě je pojištěn a pojištěn bude.

Dozorčí rada si kromě neřešení pojistných smluv prý stěžuje i na to, že Lich s nimi nemluví, je pomalý a nemá koncepci. Podle Liche se podnik snažili řídit politici, kteří rozkazovali jeho lidem. „Komunikace mezi mnou a dozorčí radou byla skutečně špatná. Rada měla právo vědět předem o tom, co děláme. Právní audit, zadání forenzního auditu. Ale já věděl, že jakmile jim to řekneme, bude to venku. Já jim musím dát za pravdu, ale neudělal bych to jinak,“ argumentoval Lich v rozhovoru iDnes.

Podle informací serveru iHned měl návrh na Lichovo odvolání podat David Vodrážka (ODS), který je spojován s bývalým vedením magistrátu a dopravního podniku. Nicméně primátor Svoboda podle svých slov netušil, že dozorčí rada vůbec zamýšlí Liche sesadit.

Svoboda v rozhovoru pro iHned:

„Překvapilo mne to proto, že má vynikající hospodářské výsledky, ušetřil přes 1,5 miliardy korun, uzavřel nové smlouvy, které pomohou snížit náklady dopravního podniku. Má připravenu smlouvu s dodavatelem tramvají, takže nebude muset nakonec odebrat 40 vozů ale jen 17.“

Původně se dnes podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) měla mimořádně sejít také valná hromada dopravního podniku, kterou tvoří rada hlavního města. Hromada měla zřejmě zabránit odvolání Liche z postu generálního ředitele. Nyní je tedy pravděpodobné, že hromada se dnes již nesejde.

Lich ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti uzavřeli nevýhodné kontrakty dopravního podniku. Jsou mezi nimi i bývalí členové vedení podniku. Na postu generálního ředitele podniku působil od začátku března, dosazen byl bez výběrového řízení. Podle primátora Svobody měl být krizovým manažerem.

Rozhovor s Petrem Dolínkem (zdroj: ČT24)