Gripeny odletěly střežit Island. Poprvé mají řízené střely AMRAAM

Gripeny odletěly střežit Island. Poprvé mají řízené střely (zdroj: ČT24)

Pět českých gripenů ve čtvrtek odletělo na Island, kde budou v rámci mise NATO střežit vzdušný prostor. Stíhačky vyrazily na ostrov už potřetí. Na misi jsou plně vyzbrojené. Tentokrát mají i řízené střely AMRAAM, které jsou použity mimo území Česka vůbec poprvé. Mise potrvá do 10. listopadu.

Původně měly gripeny při přeletu tankovat ve vzduchu z tankeru U.S. Air Force. Kvůli turbulencím nad Anglií ale nakonec na Island letěly s mezipřistáním ve Skotsku. Cesta jim trvala přibližně šest hodin. Na základně v Keflavíku na ně čekal pozemní personál, který z Čáslavi odletěl už v neděli.

První certifikační lety čekají gripeny začátkem příštího týdne pod dohledem komise z nadřízeného stupně velení Společného mnohonárodnostního operačního střediska vzdušných sil NATO.

České gripeny přistály na Islandu (zdroj: ČT24)

Kromě raket pro ničení vzdušných cílů krátkého dosahu mají gripeny poprvé i rakety středního dosahu. O rozšíření vybavení bylo podle velitele úkolového uskupení Jaroslava Tomani rozhodnuto kvůli získání dalších zkušeností a poznatků „Kdykoliv v krátkém časovém horizontu bychom měli být připraveni k plnění úkolů s tímto druhem výzbroje v zahraničí,“ uvedl.

Do akce na Islandu budou nasazené čtyři stroje, pátý gripen je záložní. Dohromady se do mise z ČR zapojí 66 vojáků. Celkově jde o páté nasazení letounů JAS-39 Gripen k ochraně vzdušných prostorů členských států NATO. Na Islandu, který nemá vlastní armádu, působily také loni a předloni. V letech 2009 a 2012 chránily gripeny vzdušný prostor pobaltských států.

Vydáno pod