Horská služba se stěhuje blíže ke sjezdovkám, práce na nich je stále více

UDÁLOSTI: Horská služba před sezonou modernizuje (zdroj: ČT24)

Horská služba se intenzivně připravuje na zimní sezonu. Na nákup nové techniky či vybavení svých stanic mají horští záchranáři letos téměř 23 milionů korun. Je to zhruba o desetinu více než loni. Práce ovšem záchranářům přibývá ještě rychleji.

Největší investici letos provedla Horská služba v Krušných horách, která má k dispozici nové těžké terénní vozidlo. Dopravní prostředky nakupovali záchranáři i v dalších pohořích, avšak byly podstatně menší. Stále větší oblibě se u Horské služby těší terénní čtyřkolky, které – na rozdíl od sněžných skútrů – mohou jezdit v zimě i v létě.

Novou čtyřkolku mají letos záchranáři například v Jizerských horách. „Používáme ji hlavně při transportech a zásazích v nedostupném terénu, kam se nedostaneme autem,“ popsal Martin Dyntr z Horské služby Jizerské hory. Nová technika záchranářům přijde k duhu. Práce mají čím dál více, a to v zimě i létě. Například v Jeseníkách letos již mají za sebou více zásahů než za celý minulý rok. Ještě více má krkonošská služba, jen v Harrachově zasahovali záchranáři u 84 úrazů.

Cena nového vybavení na horách
Zdroj: ČT24

Aby se ke zraněným dostali rychleji, pomáhají členům Horské služby i nové záchranné stanice. Příkladem může být ta, která funguje od letošního léta v Harrachově. Na rozdíl od své předchůdkyně je blízko sjezdovek a má i heliport. Další nové stanice se otevírají také v orlickohorských Čenkovicích a v Karlově v Jeseníkách.

Další velké investice plánuje Horská služba napřesrok. Celkem by měla mít k dispozici téměř 40 milionů korun. Podle ředitele Úřadu Horské služby ČR Lubomíra Veselého chystá šest velkých investic, zejména stavbu nových záchranných stanic na Lysé hoře v Beskydech a v krušnohorských Klínech. Nové nebo modernizované zázemí čeká záchranáře i v šumavské Kubově huti, krušnohorském Plešivci, jizerskohorských Rejdicích a na Ovčárně v Jeseníkách.