Vnitro i policejní prezidium dostaly anticenu za minimum informací k policejní reformě

Ministerstvo vnitra a policejní prezidium získaly hlavní anticenu v anketě Otevřeno x Zavřeno, která hodnotí ochotu úřadů poskytovat informace. Dostaly ji za „chaotické informování o policejní reformě“. Anticenu veřejnosti dostal parlament za náhubkový zákon. Naopak nejvyšší pozitivní ocenění získalo město Děčín.

Podle jednoho z organizátorů Oldřicha Kužílka, spoluatora zákona o svobodném přístupu k informacím, bylo důvodem udělení anticeny to, že policejní prezidium nejprve odmítalo k chystané policejní reformě uvést jakékoliv podrobnosti. Později pak poskytovalo jen minimum informací.

Podle Kužílka byl postup policie i ministerstva v rozporu s povinností „informovat veřejnost přiměřeným způsobem“, kterou ukládá kompetenční zákon.

Cenu za neposkytování informací dostala od hodnotící poroty společnost ČEZ za to, že i navzdory rozhodnutí Nejvyššího správního soudu odmítla vyhovět žádosti o údaje podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Anticenu veřejnosti obdržel Parlament ČR za náhubkový zákon, tedy za uzákonění možnosti odsoudit firmy včetně mediálních za pomluvu se sankcí až 20 let zákazu činnosti či jejich zrušení. Negativní ocenění dostal také Ústav zdravotnických informací a statistiky za odepírání informací o porodech. 

Kladně byl naopak veřejností oceněn Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových za zveřejnění údajů o nemovitostech v držení státu a jejich využití nebo národní koordinátor otevřených dat Michal Kubáň. Nejvyšší pozitivní ocenění získalo město Děčín, mimo jiné za dobrou komunikaci při plánování dálničního přivaděče. 

U poroty pak uspěli pražský zastupitelský klub pirátů, město Lanškroun a Lukáš Svoboda za web, který umožňuje jednoduše dohledat dokumenty z 1200 radnic podle adresy.