Z piazzetty Národního divadla bude náměstí Václava Havla

Rada hlavního města Prahy schválila návrh, aby piazzetta Národního divadla nesla napříště jméno náměstí Václava Havla. Podnět k tomuto pojmenování vyšel od ředitele Národního divadla Jana Buriana.

„Václav Havel byl mimo politiku především dramatik, a tak je symbolické, že po něm bude pojmenováno veřejné prostranství vedle nejvýznamnějšího českého divadla,“ prohlásila primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která Radě hlavního města Prahy uvedený návrh na pojmenování předložila.

Prostranství v současnosti slouží k setkávání lidí všech věkových kategorií v rámci kulturních a společenských akcí, které zde Národní divadlo pravidelně pořádá. Zároveň odděluje dvě zdánlivě odlišné budovy, které mají společný účel – vytvářet a prezentovat divadelní tvorbu na nejvyšší umělecké úrovni. Piazzettu Národního divadla navrhl český architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény.

Domnívám se, že tento prostor výborně vystihuje a reprezentuje to, o co Havel usiloval. O setkávání se, o diskusi, o svobodné myšlení a o humanitu.
Adriana Krnáčová
primátorka hlavního města Prahy

Dagmar Havlová i někdejší prezidentův mluvčí Ladislav Špaček se změnou pojmenování piazzetty souhlasí, stejně jako ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Ten ocenil, že místo připomíná Havlův vztah k divadlu. „Myslím si, že je to dobrá myšlenka a důstojné místo symbolizující spojení Václava Havla s divadlem i dějinami českého národa,“ uvedl Žantovský.

Praha bude mít náměstí Václava Havla (zdroj: ČT24)

Objevily se však také kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor, aby nesl Havlovo jméno. „Vždyť to není náměstí, ale jen plácek mezi domy, který je vhodný maximálně na to, aby si tam kluci cvrnkali kuličky,“ řekl serveru Lidovky.cz bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

  • V Praze zatím po Havlovi žádná ulice pojmenována není, jeho jméno nese mezinárodní letiště. 
  • Jinde v Česku nesou jeho jméno kromě ulic také školy, divadlo, park a další místa.
  • Havlovo jméno mají například školy v Poděbradech a Kralupech nad Vltavou, park v Litoměřicích a ulice v Brně a Kadani. Havlovu bustu odhalí letos v říjnu v parku v Letovicích. Součástí parku bude dlažba s Havlovými výroky.
  • V zahraničí bylo již loni v červnu po Havlovi pojmenováno náměstí v izraelské Haifě. V Polsku zase po Havlovi pojmenovali ulici v Gdaňsku a uličku a přilehlý parčík v centru Opole.
  • Ve francouzském Štrasburku byla Havlovým jménem nazvána jedna z budov Evropského parlamentu a v Paříži byla roku 2013 slavnostně otevřena Knihovna Václava Havla. V irském parlamentu byla v červnu 2015 odhalena bronzová busta Havla.
  • Celosvětovým projektem je budování laviček prezidenta Havla, míst ve veřejném prostoru, která mají sloužit k setkávání a vedení dialogů a debat. První lavička byla zpřístupněna v USA na univerzitě v Georgetownu v říjnu 2013; následovaly instalace v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích, Benátkách, Hradci Králové, Plzni, Karlových Varech, Liberci nebo Kroměříži. Stojí i na univerzitách v Tel Avivu a Oxfordu. Dosud poslední lavičku instalovali letos v září v Černošicích.