Čeští a slovenští policisté cvičili kontrolu hranic. Zavést ji mohou do pěti hodin

Na hranicích proběhlo cvičení českých a slovenských policistů, které simulovalo opětovné zavedení kontrol. Ukázalo se, že mohou být zavedeny do pěti hodin od jejich vyhlášení. Problémy ale byly s radiovým spojením v odlehlých oblastech. Souběžně s tím policisté v pomezí s Rakouskem a Německem testovali namátkové kontroly, které by bránily možné nelegální zpětné migraci. Při cvičení byli zadrženi dva lidé v celostátním pátrání a jeden člověk, který řídil navzdory zákazu.

Na české straně se cvičení zúčastnilo vedle více než tří stovek mužů zákona také 30 celníků a 140 vojáků ze 7. mechanizované brigády a opavského 53. pluku. 

Cvičení není vyvolané konkrétní situací ani zvýšeným ohrožením. Žádnému náporu nečelíme. Jde o cvičení do zálohy a také o důležitý vzkaz veřejnosti, že nečekáme, až malér přijde, ale že se připravujeme dopředu.
Martin Stropnický
ministr obrany (ANO)

„Federální“ soustředění probíhalo od časných ranních hodin. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého bylo jeho námětem znovuzavedení kontrol na hranicích se Slovenskem na základě fiktivního rozhodnutí vlády. „Cvičení ukázalo, že jsme schopni našim úkolům dostát a k tomu je účinně koordinovat s dalšími bezpečnostními sbory a armádou,“ uvedl po skončení akce Tuhý.

Soustředění probíhalo na všech 251 kilometrech česko-slovenské hranice. Vedle šestnáctky hraničních přechodů cílilo i na zelenou hranici. Právě zde byl v některých odlehlých oblastech problém s nedostatečným radiovým spojením.

Podle Tuhého si bezpečnostní složky chtěly vyzkoušet koordinaci a vzájemnou komunikaci při zavedení hraničních kontrol. „Procvičujeme především sladěnost s policií, systém velení a řízení a prostupnost informací. Dává nám to do budoucna poznatky, jakým způsobem systém zlepšovat,“ potvrdil druhý muž české generality Jiří Baloun. „Cvičení nám slouží i k tomu, abychom lépe poznávali terén a upřesňovali své operační plány.“

Cvičná ostraha hranice s Německem a Rakouskem

Přestože v České republice vnímáme pokles nelegální migrace o čtyřicet procent, je třeba se na různé rizikové situace připravovat.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Druhá část úterního pohraničářského cvičení probíhala na jedenácti přechodech s Německem a Rakouskem, v jejichž blízkosti se nacházejí uprchlická zařízení. Přes sto policistů z dotčených krajů si zde mělo „vyzkoušet stav, kdy uchazeči o azylové řízení nebudou uspokojeni v daném státě a bude hrozit, že by se mohli masově přesouvat do České republiky“.

O možnosti, že by se neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli pokusit odejít do okolních zemí, mluvil na konci července ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Opatření nepotvrdilo zvýšený tok žadatelů o azyl z německých a rakouských azylových zařízení na území České republiky,“ uvedl po cvičení mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Podle Tuhého by se podobné cvičení jako to stávající „federální“ mělo podél hranic s Německem ještě letos uskutečnit. V příštím roce je v plánu u hranic s Polskem, kde se zatím jako u jediného ze sousedních států nekonalo.

Loni do Česka přišlo zhruba 3500 migrantů, hlavní trasa uprchlíků přes Balkán dál do západní Evropy území Česka obcházela.

České ozbrojené složky v loňském a letošním roce nacvičovaly ochranu hranic několikrát. První akce se konala na konci loňského září, kdy společně 800 vojáků a policistů kontrolovalo hranici s Rakouskem. V březnu pak policisté opět na hranici s Rakouskem simulovali situaci příchodu většího množství uprchlíků. Zaměřili se na kontroly běženců a fungování registračních míst. V dubnu asi 150 vojáků v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji prověřilo dojezdové časy k hranicím pro případ nenadálé krize.

Policie ČR
Zdroj: ČT24