Soud vyhověl žalobkyni, hradní trenýrky od Ztohoven se vracejí k soudu

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat případem vyvěšení trenýrek na Hradě. Odvolací soud vyhověl stížnosti státní zástupkyně a vrátil kauzu k novému projednání. Zrušil tak rozhodnutí, podle kterého není vyvěšení trenýrek trestným činem. Informace potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Podle srpnového rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 nebylo vyvěšení obřích červených trenýrek nad Pražským hradem trestným činem. Soud chtěl, aby se případem zabýval Úřad městské části Praha 1 a řešil jej jako přestupek. Žalobkyně proti rozhodnutí podala stížnost. Umělce žalobci vinili z výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže, hrozily jim až tři roky vězení.

Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons ze skupiny Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky 19. září 2015. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky vylezli na střechu Hradu po lešení, a poté, co standartu vyměnili, ji podle obžaloby shodili ze střechy. Později oznámili, že vlajku rozstříhali a rozdali lidem.

Trenýrky od Ztohoven míří zpátky k soudu (zdroj: ČT24)

Žalobci tvrdili, že chozením po střeše a přestřihnutím lanka na stožáru způsobili umělci škodu ve výši 55 000 korun, za standartu stát požadoval 33 000 korun. Jako náhradu nemajetkové újmy žádal dalších 310 000 korun.

„Rozhodnutí soudu vítáme, protože to znamená, že bylo de facto revokováno rozhodnutí, že jde pouze o přestupek. Jsme rádi a věříme, že soud znovu rozhodne zcela jinak,“ reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle výtvarníků jde o nehospodárné protahování řízení.