Konvička pálením koránu nespáchal trestný čin, rozhodla policie

Martin Konvička nespáchal žádný trestný čin, když letos v červenci pálil stránky koránu před brněnskou mešitou, zní závěr policie. Ta situaci prověřovala poté, co brněnský radní Svatopluk Bartík podal na Konvičku trestní oznámení. Informace ČT sdělil mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Ivo Hahn.

„V úvahu připadal trestný čin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a případně i trestný čin výtržnictví,“ uvedl Ivo Hahn. Dodal, že po vyhodnocení důkazů policie neshledala, že by Martin Konvička spáchal uvedené trestné činy. S tímto výsledkem policie ukončila prověřování.

Odpůrci islámu pálili stránky koránu při červencovém setkání před brněnskou mešitou. Shromáždění pořádala Iniciativa Martina Konvičky, akci tehdy povolila radnice městské části.

Na shromáždění přišly desítky lidí. Jeho cílem bylo podle organizátorů upozornit na neslučitelnost české a muslimské komunity v souvislosti s migrační vlnou. Happening odpůrců islámu měla v přestupkovém řízení řešit i radnice brněnské městské části.

  • Narodil se 2. listopadu 1969 v Opavě. Vystudoval zoologii v Olomouci, během revoluce v listopadu 1989 byl členem celouniverzitního stávkového výboru.
  • Působí jako docent na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Vzděláním je entomolog.
  • Upozornil na sebe v čele iniciativy Islám v České republice nechceme, která přišla s peticí proti imigračním kvótám. Uspořádala několik akcí zaměřených proti islámu, odborníci z ministerstva vnitra ji zmiňují ve zprávách o extremismu.
  • Byl předsedou spolku Blok proti islámu. V září 2015 se blok domluvil se sněmovní opoziční stranou Úsvit–Národní koalice na spolupráci a Konvička měl být takzvaným superlídrem formace. Letos v dubnu ale antiislámský blok ze spolupráce s Úsvitem odstoupil, svůj krok vysvětloval problémy s financováním předvolební kampaně. Nyní působí coby lídr Iniciativy Martina Konvičky.
  • Výroky o islámu nijak příliš nekoriguje. Známý je jeho výrok z Facebooku: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“ V rozhovorech pro média nazval islám také „úchylárnou“ nebo tvrdil, že muslimové při výkladu koránu lžou. Podle něj je „islám hnusný a špatný“, prohlásil také, že kdyby byl islám potlačován, nebyly by problémy s migranty.
Vydáno pod