Kraje dostanou víc peněz na záchranky

Praha - Ministerstvo zdravotnictví (MZ) dá v příštím roce více peněz na výzkum a vývoj ve zdravotnictví nebo vzdělávání. Větší obnos poputuje rovněž na dotace krajům na záchranky a lékařské pohotovosti. Oznámil to první náměstek ministra Marek Ženíšek (TOP 09). Ten zároveň připomněl, že peníze ze státního rozpočtu klesají už několik let. Celkově od roku 2009 poklesl rozpočet ministerstva z 10,1 miliardy na současných 5,9 miliardy korun.

MZ vidí z rozpočtu méně a méně peněz

Podle vládou schváleného rozpočtového rámce bude v roce 2013 ministerstvo hospodařit s 5,995 miliardy korun, letos má ze státního rozpočtu 6,012 miliardy.

I když mu agend přibylo, o další peníze ze státního rozpočtu prý žádat nebude. „Při zpracování návrhu rozpočtu šlo ministerstvo stejně jako v posledních dvou letech cestou snižování nákladů na provoz ministerstva i organizačních složek státu a částečně i investičních výdajů, a to hlavně ve prospěch vědy a výzkumu, vzdělávání a nových agend,“ upřesnil náměstek.

Leoš Heger
Zdroj: ČT24/isifa/Lidové noviny

Největší nárůst výdajů plánuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na vědu, výzkum a vzdělávání - z letošních 1,108 miliardy na 1,221 miliardy korun v roce 2013. Podpora vědy, výzkumu a vzdělávání má pokračovat i v příštích letech, v roce 2014 je v plánu 1,528 miliardy a v roce 2015 téměř 1,478 miliardy korun.

Výdaje na státní správu a provoz značně klesnou

Naopak největší pokles výdajů plánuje v provozních výdajích a výdajích na státní správu, z letošních 1,692 miliardy na 1,668 miliardy, a ve výdajích na organizační složky státu z 1,784 miliardy na 999 milionů korun. Z nich přitom dá 105 milionů krajům na záchrannou službu, což letos nebylo.

Peníze
Zdroj: Hana Kalvachová/ISIFA

Kraje dostanou v příštím roce také peníze na lékařskou službu první pomoci, tento příspěvek je v kapitole ostatní činnosti ve zdravotnictví, která stoupne z letošních 410 milionů na 814 milionů korun.

Vydáno pod