Číňané hledají v Česku dobrodruhy, kteří jim před 60 lety pomohli se statkem

Uplynulo už šedesát let od chvíle, kdy pomáhalo osm československých dobrodruhů zúrodnit bažinatou krajinu v čínské provincii Che-pej a vybudovat tam česko-čínský statek družby, z něhož je nyní výdělečný podnik. Jeho vedení teď hledá průkopníky, aby je odměnilo, nebo alespoň našlo jejich příbuzné. Už se podařilo objevit syna tehdejšího vedoucího skupiny.

Skupina Čechoslováků odjela v roce 1956 do Číny na několik měsíců, někteří ale zůstali déle. V té době Číně vládl diktátor Mao Ce-tung, jenž obyvatelstvo testoval nejrůznějšími kampaněmi, které mimo jiné vedly k destabilizaci průmyslu i zemědělství. „ …Podařilo se nám obhospodařit naprosto nehostinný kraj. Proto si práce Čechů tak vážíme,“ podotkl ředitel čínského statku a zóny Čung-ťie Adams Liu.

Statek je v současné době prvním mezi třemi tisíci obdobnými podniky v Čínské lidové republice. V provincii Che – pej jde o nejlepší takzvanou rozvojovou zónu. Finance proto tomuto polostátnímu podniku nechybí - kromě zemědělství se věnuje i těžbě a zpracování ropy.

Vedoucí čínského statku hledá v ČR pomocníky z dob Maa (zdroj: ČT24)

Číňané se teď rozhodli poděkovat někdejším podporovatelům. Liuovi pomáhá v pátrání po Česku i český sinolog Tomáš Havran Jirsák. Po roce hledání v archívech, úřadech a ambasádách se mu podařilo najít stopu, kterou je syn Vladimíra Nadrazského - jednoho z vedoucích tehdejší výpravy.

Ten vzpomíná, jak jeho otec spolu s dalšími Čechoslováky odjel učit místní Číňany s celkem 35 traktory, kombajny a dalšími zemědělskými stroji. „Byla tam chudoba. Když tam přijeli, dary - stroje dovezli v krabicích a lidé si je tam rozebrali a bydleli v nich,“ podotkl Nadrazský.

Jeho otec zůstal v Číně rok a dostal se tak na místa pro většinu lidí nedostupná. „Onemocněl nějakou nemocí. Jelikož si ho vážili, dostal se až do Tibetu, kde ho vyléčili meditací a ukázali mu kláštery,“ uvedl Nadrazský, který otcovu cestu zopakuje. Číňané ze statku ho totiž do statku pozvali na oslavy 60 let od vzniku.