Místo tisíců stovky. Dětem a seniorům by se mohly snížit limity na léky

Výrazně méně peněz za léky by mohli platit senioři a děti od poloviny příštího roku. Ministerstvo zdravotnictví chce dramaticky snížit ochranné limity, které stanoví maximální částku, kterou ohrožené skupiny za rok za léky zaplatí. Lidé starší 70 let by neměli za rok vydat za léky více než 500 korun.

  • děti do 18 let: z 5000 Kč na 1000 Kč
  • senioři nad 65 let: z 2500 Kč na 1000 Kč
  • senioři nad 70 let: z 2500 Kč na 500 Kč

V současnosti platí senioři starší 65 let za léky 2500 korun ze svého a teprve když během roku zaplatí více, pojišťovny jim přeplatek vrátí. Ministerstvo zdravotnictví chce novelou zákona snížit ochranný limit na tisíc korun a u lidí starších 70 let dokonce jen na 500. U dětí a mladistvých do 18 let by se potom měl roční limit snížit z nynějších pěti tisíc korun rovněž na tisícovku.

„Při návštěvách v regionech, hovoru s lidmi, slyšíme především od seniorů stížnosti, že velký problém jim dělají doplatky na léky. Proto jsme se rozhodli problém řešit a doplatky výrazně snížit. Zanalyzovali jsme i dopady na systém veřejného zdravotního pojištění a je vcelku mírný,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Konkrétně by snížení ochranných limitů mělo zvýšit výdaje pojišťoven o 390 milionů korun za rok. „Myslím, že vzhledem k velmi pozitivnímu dopadu na tyto skupiny lidí to není příliš velká částka,“ dodal ministr.

Němečkův náměstek pro právo a legislativu Radek Policar uvedl, že by nové ochranné limity mohly začít platit v polovině příštího roku. Novela přitom teprve opouští lůno paláce na Palackého náměstí a po víkendu si půjde pro připomínky od ostatních ministrů. Podle náměstka Policara však jde o „jednoduchou, stručnou novelu jednoho paragrafu zákona o veřejném zdravotním pojištění“, proto ministerstvo očekává, že připomínkové řízení půjde rychle a další krok by mohl následovat již za několik týdnů.

Ministerstvo svým návrhem prezentovalo alternativu k myšlence, kterou propaguje prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj by bylo možné vyhnout se doplatkům na léky prostřednictvím připojištění. „To znamená, mladý, vydělávající člověk by si platil připojištění, aby nemusel tolik platit, až bude starý a nemocný. Aby mu důchod nespotřebovaly léky,“ nastínil ve čtvrtek Kubek v Interview ČT24.

Opozice je proti, současné limity jí stačí

Otázka navíc je, zda snížení limitů najde dostatečnou podporu politiků. Ministerstvo zdravotnictví se svými návrhy často naráží u resortu financí. Andrej Babiš (ANO) zpochybnil návrhy na vyšší valorizaci plateb za státní pojištěnce či na vytvoření neziskových nemocnic. K novému Němečkovu návrhu zatím jasné stanovisko nemá. „Je potřeba vědět detail, co pan ministr vlastně navrhuje,“ uvedl Andrej Babiš. Současně však podotkl, že léky již nyní mohly být levnější: „Snížili jsme DPH na léky a nedostalo se to k lidem. Zase to zůstalo v netransparentním systému.“

Ke snížení ochranných limitů navíc již vyjádřila výhrady pravicová opozice. Zdravotnický expert ODS Petr Zimmermann je totiž přesvědčen, že jsou současné limity přiměřené a není třeba s nimi hýbat.

„V tomto trendu bychom mohli dát lidem (…) léky úplně zadarmo, pak bychom jim dali zadarmo základní potraviny, pitnou vodu a elektřinu. Domnívám se, že takto nelze pokračovat. Už jsme si to vyzkoušeli,“ uvedl Zimmermann. Zdravotnictví podle něj nemůže být zadarmo i proto, že „toho, co je úplně zadarmo, si lidé většinou neváží a podle toho s tím také zacházejí“.

Ministerstvo zdravotnictví chystá změny limitů na léky a vytvoření neziskových nemocnic (zdroj: ČT24)