Babí léto v nejlepší kondici. Víkend nebude žhavý, ale příjemně teplý

Předpověď počasí 22. září (zdroj: ČT24)

V sobotu sice na severu Čech může zapršet, většinu posledního zářijového víkendu ale bude provázet slunečné počasí. Ve srovnání s mimořádně teplým počátkem září však bude podstatně chladněji, nejvyšší denní teploty se dostanou jen těsně nad 20 stupňů Celsia. V noci potom spadnou zhruba k pěti stupňům.

Po ochlazení, které přinesl třetí zářijový týden, se o víkendu opět oteplí. Nejvyšší denní teploty v sobotu i neděli dosáhnou 18 až 22 stupňů Celsia a celodenní průměry očekávají meteorologové více než o dva stupně vyšší než ve čtvrtek. Obloha by měla být polojasná až jasná a po většinu víkendu z ní nebude nic padat. Pouze v sobotu se na severovýchodě Česka mohou ojediněle objevit slabé přeháňky. „Ráno se mohou ojediněle tvořit mlhy, které však k podzimu patří,“ uvedl meteorolog Michal Žák.

Průměrné denní teploty nicméně budou podstatně nižší než maxima. Již od začátku týdne se pohybují pod třinácti stupni a nad ně se nevyhoupnou ani o víkendu nebo v příštím týdnu. Právě prolomením hranice 13 stupňů Celsia přitom obvykle začíná topná sezona. „Lze očekávat zahájení topné sezony na většině území Česka nejpozději ve druhé polovině příštího týdne,“ dodal Michal Žák.

Tepleji než během pracovního dne bude o posledním zářijovém víkendu i v noci. Skutečné teplo však přes noc v žádném případě nebude. Minimální teploty klesnou ke 4 až 8 stupňům Celsia, což bude jen o stupeň více než v noci na pátek nebo ve čtvrtek ráno, kdy již bylo na některých místech nutné škrábat namrzlá skla aut.

Do poloviny příštího týdne se teploty příliš měnit nebudou, ve druhé půlce začnou denní teploty klesat, ale ty noční naopak stoupat. Od středy se také začne zatahovat obloha a občas zaprší.

Vydáno pod