Část policejních odborů protestní akci Upír nepodpoří

Praha - Policisté sdružení v Nezávislém odborovém svazu Policie ČR (NOS) nepodpoří plánovanou protestní akci Upír. Policisté a hasiči by v rámci této akce v den říjnových krajských voleb měli hromadně opustit službu a jít darovat krev. Akci organizuje Unie bezpečnostních sborů (UBS), která tak chce vyjádřit svůj nesouhlas s vládními škrty v rozpočtech bezpečnostních složek. Centrála, k níž se hlásí nejvíce policistů, svůj postoj zatím nezveřejnila. Proti protestu je i Odborový svazu hasičů. Informoval o tom deník E15.

„Nikdo ze zástupců svazu v krajích nevyslovil s touto akcí souhlas, proto ji nebudeme aktivně podporovat,“ řekl deníku předseda NOS Milan Štěpánek. Upozornil, že organizátoři i účastníci akce se mohou dostat do konfliktu jak se služebním zákonem, tak se zákonem o policii. NOS je také proti tomu, aby se protestovalo 12. října.

S nápadem obejít zákon, podle něhož nesmějí policisté, hasiči nebo příslušníci Vězeňské služby stávkovat, přišla UBS. Podle předsedy UBS Zdeňka Buřiče se k protestu proti chystaným škrtům v rozpočtu ministerstva vnitra minulý týden hlásilo na 8 500 účastníků, uvedl E15.