Celníci by mohli do příštího roku nabrat až 300 lidí, odhaduje jejich šéf

Celní správa by mohla v příštím roce přijmout 200 až 300 nových zaměstnanců. V Otázkách Václava Moravce to připustil její šéf Milan Poulíček. Nábor souvisí s rozšířením kompetencí celníků o dohled nad elektronickou evidencí tržeb, kontrolu hazardu a vyšetřování daňových úniků u DPH. Správa by kvůli tomu měla podle plánu přijmout 400 lidí.

Nábor ale bude podle Poulíčka složitý, protože posily současně hledají třeba také policisté či finanční správa. „Nemůžu říct přesně, kdy je nabereme, ale v tuto chvíli celní správa za letošní rok nabrala asi 170 nebo 180 nových lidí, takže když by to takto pokračovalo, kolem 200 až 300 lidí bychom mohli mít příští rok nabráno“, řekl Poulíček.

Plánované čtyři stovky nových lidí představují desetinu současného stavu celníků. Konkrétně pro oblast trestního řízení letos hodlá přijmout stovku nových zaměstnanců, stejný počet nováčků chce i v příštím roce.

Dalších 100 lidí chce Poulíček do roku 2019 nabrat v případě, že by se pravomoci celníků rozšířily i na vyšetřování trestných činů u přímých daní. Změnu navrhuje ministerstvo financí s tím, že tyto delikty by měly spadat pod nového náměstka celní správy, kterým se stal exšéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Šéf Celní správy Poulíček v OVM: Příští rok přijmeme až 300 nových lidí (zdroj: ČT24)

Ministr Andrej Babiš (ANO) si od změny slibuje urychlení a usnadnění práce. Ministerstvo vnitra a policie jsou ale proti a chtějí místo toho znovu zavést finanční policii. Rozšíření pravomocí celníků naopak podporují státní zástupci a ministerstvo spravedlnosti.

Podobně jako v Česku fungují celníci třeba v Irsku, Bulharsku, Švédsku nebo Nizozemsku. Ve všech sousedních zemích naopak pracují tak, jak požaduje ministerstvo financí.

V souvislosti s úsilím o další rozšíření pravomocí Poulíček odmítl, že by se celníci snažili „přetahovat“ lidi z ÚOOZ. „Dnes přecházejí celníci k policii, protože oni si samozřejmě naše nejlepší lidi vytipují“. Výměna lidí ale podle něj nebude davová.