Nahradí nový lék chemoterapii? Americký výzkum dává naději

Praha – Americkým vědcům se podařilo objevit novou metodu léčby rakoviny krve, takzvaného myelomu. Pokud by lék Carfilzomib při testech uspěl, mohla by se řada pacientů vyhnout drastičtějším způsobům léčby, jako jsou chemoterapie či transplantace kostní dřeně. Výsledky publikované v odborném časopise Blood ukazují, že šance na úspěch nového léku existuje.

„Dosažené výsledky jsou porovnatelné nebo lepší než ty, jichž je dosahováno jinými způsoby, následovanými vysokými dávkami chemoterapie a transplantací kostní dřeně,“ citoval server Aktuálně.cz autora studie, profesora Andrzeje Jakubowiaka.

„Není to novinka. Ten lék je známý řadu let. Ale pochopitelně každý lék s protinádorovou účinností se musí testovat, než je povoleno jeho klinické použití,“ říká hematolog a onkolog Pavel Klener z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Mnohočetný myelom je maligní nádorové onemocnění plazmatických buněk, patří k nejběžnějším typům krevních rakovin. Abnormální buňky se hromadí v kostech a kostní dřeni. Nemoc postihuje zejména starší lidi.

Dobrá efektivita, ale závažné vedlejší účinky

„Výsledky, které jsou na několika stech pacientech, ukazují, že efektivita je taková, že významně prodlužuje dobu přežití, a je určitou nadějí na vyléčení jinak nevyléčitelného onemocnění,“ dodává Klener. Patogeneze tohoto onemocnění je ovšem podle něj tak složitá, že k zastavení chorobného procesu je třeba využít všech cest, které jsou známy.

Problémem Carfilzomibu, který se testuje v kombinaci s dalšími léky, jsou závažné vedlejší účinky, které se objevily u 45 procent pacientů. Šlo o akutní selhání ledvin, srdeční problémy nebo pneumonii. „Ne všechny tyto moderní a nové léky jsou použitelné pro každého pacienta. Je potřeba odhadnout, jestli má lék v daném případě šanci,“ upozorňuje Klener. Podle něj by mohl být lék podáván pacientům s mnohočetným myelomem, kteří nereagují na standardní léčbu. Věk pacientů nebude omezen, na rozdíl například od léčby transplantací kostní dřeně, která se provádí zejména u mladších pacientů.

Rozhovor s onkologem Pavlem Klenerem (zdroj: ČT24)