Mobilní telefony a internet mění českou mládež

Mobilní telefony a internet mění českou mládež (zdroj: ČT24)

Všudypřítomný mobilní telefon a přístup k internetu. Věc, která v posledních letech dost výrazně proměnila i základní školy. Řadě z nich se to už nelíbí a jejich používání omezují. Kromě jiného i proto, že drahé telefony dál zdůrazňují nerovnosti mezi dětmi.

Některé školy proti mobilním telefonům bojují i velmi obvyklými metodami. Například v Mladých Bukách na Trutnovsku se telefony každé ráno schovávají do krabice. Na začátku toho byla nespokojenost ředitele. Například s tím, že i na takhle malé škole začaly děti vyhledávat víc společnost internetu a her než jeden druhého. „To člověka mrzí. Myslím, že jim ty mobilní telefony v tomhle masivním používání víc věcí vezmou a berou jim to dětství,“ řekl Pavel Petržela, ředitel ZŠ Mladé Buky.

Podle učitelky Moniky Hofmannové předtím děti stály vedle sebe a nebyly schopné si to říct a posílaly si smsky. Teď ale kluci hrajou karty a holky si povídají, anebo se učí na další hodinu. Ustanovení o odevzdávání telefonů se objevilo ve školním řádu na začátku září. Jinde o podobném pravidlu teprve uvažují - a bojí se o jeho legitimitu. Podle ministerstva zbytečně.

… ve školním řádu může být stanovena povinnost dávat vyjmenované přístroje během vyučování do zvláštní úschovy, s čímž však samozřejmě na druhou stranu souvisí odpovědnost školy za škodu způsobenou žákům.
Ministerstvo školství, tělovýchovy a sportu

V Česku si ale školy s mobily někdy hlavu nedělají. Na základní škole v Plzni Božkově děti telefony používat smějí. Má to ale svá pravidla, když je mohou používat jen o přestávce nebo v době mimo vyučování. A pak je tu třetí možnost, dohoda po dobrém, kterou všichni respektují. Ta připadá v úvahu ale jen někde, jako třeba na téhle malotřídce v Hlásné Třebáni. Tady zase děti nechávají telefony v šatnách.

Vydáno pod