Na rozšíření pravomocí ombudsmana není shoda ani v koalici

Pravomoci ombudsmana se měnit nebudou (zdroj: ČT24)

Část koaličních poslanců odmítá rozšířit pravomoci ombudsmana. Ačkoliv jde o vládní návrh, mají výhrady lidovci i hnutí ANO. Zákon leží v Poslanecké sněmovně už téměř dva roky, jeho autor - ministr Jiří Dienstbier - proto obchází poslanecké kluby a snaží se získat pro novelu hlasy. Jinak totiž hrozí, že by se její schválení nemuselo stihnout do konce tohoto funkčního období.

Vláda by chtěla pravomoci ombudsmana rozšířit, podporu už ale hledá několik měsíců i mezi koaličními poslanci. Novela totiž počítá s tím, že by se ombudsman mohl obrátit na ústavní soud, aby zrušil část zákona, anebo mohl podávat tzv. antidiskriminační žaloby.

„Když zjistí, že tam součástí problému může být neústavnost nějakého zákona, nebo jeho části, anebo pak v té oblasti ochrany proti diskriminaci, když opět řeší nějakou kauzu, která má diskriminační základ,“ říká ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Pravicová opozice považuje zákon za zbytečný. TOP 09 předkládá pozměňovací návrhy, jejichž cílem je pravomoci ombudsmana z novely vyjmout. „Na Ústavní soud se může obrátit každý jednotlivec, pokud byl poškozen,“ doplňuje poslanec ODS Marek Benda.

Změny pravomocí ombudsmana
Zdroj: ČT24

Hnutí ANO chce do zákona ještě zapracovat odvolání ombudsmana. A to v případech, kdy se dopustí závažného pochybení nebo nebude moct práci vykonávat. „Já bych si určitě nepřála rozšíření pravomocí ombudsmana,“ říká poslankyně ANO Radka Maxová.

Do konce funkčního období už možná zákon neprojde

Návrh změn leží v Poslanecké sněmovně už od ledna roku 2015. I přestože se poslanci k finálnímu hlasování dostali letos na konci června, do Senátu nakonec normu neposlali, naopak vrátili ji do druhého čtení.

„Není většinová vůle posilovat pravomoci ombudsmana a podobně je tomu na našem poslaneckém klubu,“ říká předseda poslanců vládní KDU-ČSL Jiří Mihola. „Každý poslanec bude vyjadřovat svůj vlastní názor. Za sebe můžu říct, že já tento návrh zákona podporuji,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

Z některých klubů se dokonce ozývá otázka, jestli se stihne novelou sněmovna ještě vůbec do konce svého funkčního období zabývat. A to i proto, že v některých poslaneckých klubech není vůle zákon schválit.

Vydáno pod