Vietnamci, který na manželku nastražil bombu, potvrdil soud osm let vězení

Vietnamec, který loni na jaře nastražil manželce do auta bombu a následným výbuchem ohrozil obyvatele pražských Horních Měcholup, si ve vězení odpyká osm let. Trest mu pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. Nevyhověl tak odvolání státní zástupkyně, která požadovala o čtyři roky přísnější potrestání. Manželka po detonaci utrpěla popáleniny obličeje a tržné rány na nohou, v nemocnici strávila měsíc.

Vůz explodoval 22. dubna 2015 dopoledne na parkovišti mezi panelovými domy v Milánské ulici. Parkoviště leží na trase, kudy chodí děti do nedaleké školy a školky. Výbuch rozmetal součásti nastraženého systému do třicetimetrové vzdálenosti. Další lidé nebyli zraněni jen díky tomu, že v tu chvíli shodou okolností nikdo neprocházel kolem. Za pokus o obecné ohrožení muži hrozilo 12 až 20 let vězení.

„Máme za to, že se jedná o naprosto specifickou záležitost, kdy trestní sazba evokuje útok mnohem razantnějším způsobem. Jednalo se o velice amatérsky zhotovenou nálož a následky výbuchu rozhodně nebyly takové, jak se nyní v Evropě děje,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Dodal, že pachatel doposud nebyl v Česku trestaný a svého činu lituje. Cizincovy „velice naivní představy“ prý vycházely jak z kulturních odlišností, tak ze sociální zanedbanosti a nízkého intelektu.

Sedmapadesátiletý muž zranil svou o 16 let mladší ženu, protože se domníval, že ho podvádí. Tvrdí, že ji nechtěl zabít, ale jen vystrašit. Od útoku si sliboval to, že manželka si uvědomí své chování a vrátí rodinný život do starých kolejí. Pražská policie po jeho zadržení uvedla, že podobný způsob vyřizování účtů mezi manžely na území hlavního města nepamatuje.

Bombu cizinec sestrojil v prádelně domu, kde s ženou bydleli, a to ze střelného prachu obsaženého v běžně dostupné pyrotechnice. Policistům po svém dopadení řekl, že správný postup se naučil ve škole ve Vietnamu. V autě, s nímž žena jezdila, nálož připojil k zapalování a brzdovým světlům. Výbuch nastal poté, co po nastartování vozu sešlápla brzdový pedál.

Konkurenční boj podnikatelů se nepotvrdil

Muž byl původně obžalován i z pokusu o vraždu, pražský městský soud ho však v červnu shledal vinným jen z pokusu o obecné ohrožení a z nedovoleného ozbrojování. Uložil mu snížený osmiletý trest, protože přihlédl i k dlouhodobě nahromaděnému stresu a také k tomu, že výbuch neměl fatální následky.

Podle státní zástupkyně Marcely Kratochvílové ale snížení trestu pod zákonnou sazbu vůbec nebylo na místě mimo jiné proto, že muž útok velmi promyšleně a pečlivě naplánoval. „Naprosto ignoroval, že auto bylo zaparkováno na místě, které je poměrně frekventované. Mohlo dojít nejen ke smrti manželky, ale i ke smrti dalších lidí,“ zdůraznila.

Mezi původní vyšetřovací verze policie patřilo i to, že za explozí mohl stát boj konkurenčních podnikatelských skupin. Vietnamští manželé totiž v hlavním městě vlastní síť nehtových studií.