Česko zažívá poslední tropické dny roku, hrozí požáry

Kvůli teplému a suchému počasí varují meteorologové před nebezpečím požárů, které se s výjimkou západočeského pohraničí a Moravskoslezského kraje týká celé republiky. Změnu má přinést teprve páteční ochlazení a očekávané srážky – a protože se návrat k třicetistupňovým teplotám neočekává, zažívá Česko pravděpodobně poslední tropické dny roku.

Za slunečným a nezvykle teplým počasím posledních dní stojí téměř nehybná tlaková výše nad českým územím, kolem které do země proudí teplý vzduch od jihu. „Teploty jsou v těchto dnech srovnatelné se Středomořím a jsou téměř o deset stupňů vyšší, než je obvyklé pro tuto roční dobu,“ doplňuje meteorolog ČT Jan Šrámek.

Noc na úterý téměř dosáhla charakteru noci tropické (tzn. bez teploty pod dvacet stupňů) a odpolední teploty se několikátý den pohybují kolem třiceti stupňů, zatímco 13. září v roce 2012 například v Olomouci nenaměřili ani dvanáct stupňů a v roce 1996 v tentýž den napadl v Krušných horách první sníh zimní sezony.

Aktuální úterní měření tak oznámilo překonání teplotních rekordů pro 13. září; pokořeny byly na většině stanic měřících aspoň třicet let, vůbec nejvyšší teplotu naměřili v Doksanech na Litoměřicku a Řeži u Prahy, kde se rtuť shodně vyšplhala na 32,3 °C.

Varování před požáry

Podobné počasí by mělo přetrvávat i v následujících dvou dnech. „Ve středu odpoledne čekejme teploty opět v blízkosti tropické třicítky, i když oproti úterku budou zřejmě o stupínek nižší. Během dne se sice přechodně objeví pár mraků, ale přeháňky nehrozí,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

Reportáž: Česko zažívá poslední tropické dny roku (zdroj: ČT24)

Létem vyprahlá krajina ale už nemá dostatek vláhy na to, aby mohla vzdorovat případnému ohni; požáry mohou podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu vznikat zejména v polohách do 600 metrů nad mořem.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Od úterního dopoledne platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí v Praze a krajích Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém a Jihomoravském. V hlavním městě pak od středy platí vysoké nebezpečí vzniku požárů a k výstraze s nízkým stupněm nebezpečí přibude také Vysočina a kraje Liberecký, Ústecký, Zlínský a Olomoucký. 

Lidé by v lesích a jinde v přírodě neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je také třeba řídit se místními vyhláškami a zákazy, které mohou být v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů vydány.

Prachový vír na Podbořansku
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Jarda Fous

Počasí bez deště se projevuje také nárůstem sucha v půdě; to ohrožuje hlavně jih a jihozápad Moravy, východní a střední Čechy a střední a dolní Poohří. Vyprahlá půda dělá starosti i zemědělcům. Na Vysočině komplikuje sklizeň brambor, protože sklízené hlízy jsou suché, bez obalu hlíny, a hrozí jim tak infekce. Na Hané zase kvůli proschlé půdě neklíčí pšenice.

V sobotu o deset stupňů méně

Přehled srážek
Zdroj: ČT24

Změna by měla přijít v pátek, meteorologové uvádějí, že „v závěru pracovního týdne postoupí do střední Evropy od západu studená fronta“. Už v pátek by měla na západ Čech přinést přeháňky a bouřky, které se v sobotu rozšíří na celé území. Většinou spadne od deseti do dvaceti litrů vody na metr čtvereční, ale na některých místech to může být i přes čtyřicet.

Oproti začátku pracovního týdne se čeká i desetistupňový teplotní propad, rtutě teploměrů by o víkendu měly vystoupat na 17 až 21 stupňů a v místech, kde bude pršet trvaleji, dokonce zůstanou jen v blízkosti patnácti stupňů.

„Po neděli se pak dostaneme na hodnoty kolem dvacítky, což ale budou normální hodnoty pro tuto roční dobu,“ doplňuje meteorolog Žák s tím, že tropické teploty těchto dnů jsou v letošním roce pravděpodobně poslední. „Letní teploty, tedy s maximy přes 25, ale nejspíš ještě dorazí. Ostatně v roce 1929 naměřili přes třicet stupňů i začátkem října.“

Vydáno pod