Česko se stává pro uprchlíky přestupní stanicí č. 1

Praha/Brno – Za prvních šest měsíců letošního roku zadržela Cizinecká policie na českém území 1 600 nelegálních migrantů. Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce to představuje nárůst o 160 případů. Policie proto začala intenzivně kontrolovat charterové lety z prázdninových letovisek, neboť nastolený trend podle ní nasvědčuje tomu, že se Česká republika stává stále vyhledávanější přestupní stanicí při cestě uprchlíků do zemí Evropské unie.

Nejčastěji v Česku ilegálně pobývají Ukrajinci, Rusové a Vietnamci. Vysoká frekvence prázdninových letů, které v létě přepravují české turisty, ovšem vede k tomu, že se na území ČR dostávají také uprchlíci ze zemí Středního a Blízkého východu, přičemž nejčastěji se jedná o státy destabilizované válečným konfliktem.

„Tito migranti využívají nabídky cestovek, které nabízejí ty poslední volná místa a oni se asi domnívají, že kontrola bude méně podrobná,“ vysvětlila mluvčí Cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Poslední případy: Syřané v Brně, Afghánci v Praze

Například ve středu 1. srpna cizinecká policie zadržela na letišti v Ostravě-Mošnově čtyři Syřany směřující z Řecka, které měl do Německa odvézt kurýr. Kontrola je odhalila kvůli falešným bulharským pasům.

O den později pak policisté na pražském ruzyňském letišti zadrželi pětici Afghánců, kteří padělali francouzská víza a německá povolení k pobytu. Po zadržení zažádali v Česku o azyl, zatím ale zůstávají v cele na letišti v Ruzyni, než se rozhodne o jejich umístění v některém z utečeneckých táborů.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)