Na stovce míst padl teplotní rekord. Ochladí se až v pátek

V Česku už pátý den po sobě padají teplotní rekordy, stále k nám totiž proudí od jihu velmi teplý – původem tropický vzduch. Nový rekord v pondělí zaznamenaly dvě třetiny stanic, kde se teplota měří déle než 30 let. Vůbec nejtepleji bylo v Husinci – Řeži u Prahy, kde odpoledne rtuť teploměru vystoupala na 33,2 °C. Horké počasí bez deště ukončí až během pátku příchod studené fronty od západu. Déšť a přeháňky doprovodí o víkendu taky citelné ochlazení.

Nový rekord pro 12. září si odpoledne připsalo 95 stanic, kde měří teplotu alespoň 30 let. Na třech stanicích pak padly dokonce stoleté rekordy: v Táboře-Náchodě, Bystřici pod Hostýnem a také v Semčicích na Mladoboleslavsku.

Pondělí je tak zatím nejteplejším dnem současné vlny veder: v neděli naměřili meteorologové maximum v Praze – Karlově (32,2 °C), v sobotu v Řeži u Prahy (31,8 °C) a v pátek v Javorníku (30,7 °C).

„Nad východní Evropou se už několik dní udržuje téměř bez pohybu tlaková výše a kolem ní k nám proudí od jihu velmi teplý, původem tropický vzduch. Teploty jsou proto u nás v těchto dnech srovnatelné se Středomořím a jsou téměř o deset stupňů vyšší, než je obvyklé pro tuto roční dobu,“ vysvětluje meteorolog ČT Jan Šrámek.

Vedra vydrží do čtvrtka
Zdroj: ČT24

Podobné počasí by mělo vydržet až do čtvrtka. Jenže kvůli suchému počasí stoupá riziko požárů, už během úterý se výstraha před nebezpečím požárů pravděpodobně rozšíří na celé území ČR mimo horských oblastí. 

Riziko požárů bude stoupat
Zdroj: ČT24

Současnou vlnu veder pak ukončí až studená fronta, která bude v pátek přes Česko přecházet od západu. Zatímco na východě republiky budou ještě teploty stoupat až ke 27 stupňům, tak na západě bude maximálně 21 stupňů Celsia. V sobotu a neděli se pak ještě více ochladí a bude také vydatně pršet. 

Předpověď počasí na 10 dní
Zdroj: ČT24