Škrlová: Podezřelí mě týrali a sexuálně zneužívali

Brno - Brněnský krajský soud pokračuje v projednávání kuřimské kauzy. Barbora Škrlová, jedna z šestice obviněných z týrání Ondřeje a Jakuba, vypověděla, že byla týrána stejně brutálně jako oba chlapci a navíc sexuálně zneužívána. Za trýznitele označila sestry Mauerovy a Hanu Bašovou. Obhájce Škrlové Richard Novák už dříve tvrdil, že podle něj není Škrlová pachatelkou, ale další obětí kuřimské kauzy. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení. Soud už také přečetl výpovědi obou hochů, kteří potvrdili, že byli dlouhodobě týráni.

Ondra a Jakub vypovídali ve shodě s obžalobou. Potvrdili, že byli týráni, zavíráni v temných místnostech, komorách a že v klecích na chatě ve Veverské Bítýšce. „V Paprsku jsem byl taky zavřenej. Hlídala mě Nancy (Bašová). Chodil jsem čůrat na kýbl. Nesměl jsem ven,“ vypověděl Jakub. Podobně hovořil i Ondřej: „Nancy mě bila. Vím, že tam byl Kuba, slyšel jsem ho brečet. Nancy mě přilepovala ruku izolepou ke stolu.“ Při čtení výpovědi nebyla přítomna matka obou chlapců Klára Mauerová, která odešla na vlastní žádost. Prý by to nezvládla slyšet.

Kateřina Mauerová přiznala, že výchova dětí se jí a sestře vymkla z rukou. Navzdory tomu, že výpovědi chlapců jsou v přímém rozporu s tvrzením čtveřice Škrlová, Škrla, Turek a Bašová, tak obvinění tvrdí, že jim neubližovali. „Pokud byla v Paprsku, není si vědoma, že by se dopouštěla trestné činnosti,“ uvedl o Bašové její obhájce Libor Hlaváč. Přitom proti Bašové dnes ostře vypovídala Barbora Škrlová.

Škrlová obvinila Bašovou, že pořádala sexuální orgie a zneužívala ji

Škrlová sice odmítla vypovídat, tzn. neodpovídala na žádné otázky, učinila jen krátké prohlášení a pak se četly její policejní výslechy. Škrlová tvrdí, že byla týrána mnohem dříve než oba chlapci, podle svých slov zhruba čtyři až pět let před rokem 2006. Údajně byla rovněž zavírána, bita a také prodávána zákazníkům.

Podle ní Bašová organizovala sexuální orgie, při kterých vystupovala jako paní Hansen nebo teta Emilka. „Pálila mě, řezala žiletkou. Pak mně Emilka dělala to, co v té televizi, měla gumového to, co mají páni. Nejhorší to bylo na chatě na Vysočině, zákazníci do mě pronikali,“ řekla u soudu Škrlová. Zároveň potvrdila, že ji loni na chatě ve Veverské Bítýšce bila a týrala Klára Mauerová a další lidé. Odmítla, že by za vším byla ona a že by sama někoho týrala.

Její výpověď však napadl advokát Kláry Mauerové Daniel Ševčík: „Výpověď Barbory Škrlové se nezakládá na pravdě. To, co líčí, je velmi nepravděpodobné, že by se tak doopravdy stalo. Ona se snaží dostat do pozice poškozené, je to účelové tvrzení.“

Posudek: Škrlová věřila v náboženské poslání

Barbora Škrlová podle jednoho z odborných posudků věřila, že má náboženské poslání, které zvládne naplnit jen díky dvěma a více identitám. Zároveň měla být členkou odštěpenecké skupiny z Hnutí grálu. Posudek religionisty, který soudce během soudního procesu přečetl, odkazuje na písemné materiály zajištěné u Škrlové.

Škrlová ale spojitost se sektou během soudního jednání odmítla. Tvrdí, že objevené písemnosti psala na nátlak Kateřiny Mauerové a Hany Bašové. Z posudku dále vyplývá, že se Škrlová snaží odvést pozornost svými výpověďmi od náboženského podtextu celého případu.

Podle některých informací se sekta snažila o oficiální „omlazení“  Škrlové, která měla získat identitu třináctiletého děvčete. Podle členů sekty do ní prý vstoupil duch svatý, přičemž její tělo nebylo schopno ho zcela pojmout. Proto byli následně týrání i chlapci.

Obvinění obžalobu odmítli, Kateřina nevypovídala

Před senátem už dnes stanula Kateřina Mauerová, sestra Kláry - matky obou týraných hochů, Jan Turek a bratr Škrlové Jan. Všichni odmítají obžalobu, stejně jako Hana Bašová, která se líčení neúčastní. Kateřina odmítla vypovídat, stejně tak Škrla.

Kateřina Mauerová nevypovídala ani po svém zatčení. Přitom její výslech je pro objasnění celé kauzy stejně důležitý jako výslech její sestry Kláry, která vypovídala v pondělí. Pouze připustila, že se sestrou dostávaly instrukce pomocí mobilního telefonu. Instrukce posílal podle Kláry Mauerové tajemný „pan doktor“ - psycholog, který radil s léčbou údajné Aničky (ve skutečnosti Barbory Škrlové) a dále s výchovou chlapců Ondry a Jakuba. „SMS zprávy určitě přispěly k psychickému stresu, do kterého jsme se dostaly,“ prohlásila Kateřina. Podle některých informací doktor neexistuje a instrukce údajně z mobilu zasílala sama Kateřina.  

Ta se dnes před soudem zastala své přítelkyně Škrlové, která stanula před senátem za to, že prý na chatě ve Veverské Bítýšce v srpnu 2006 topila Ondru v lavoru s vodou. Kateřina uvedla, že to Škrlová udělala pod nátlakem jejím i její sestry Kláry. „Musela tak učinit. Pokud ne, tak by se jí stalo to samé. Byla by takto (topením) potrestána,“ uvedla Kateřina. K týrání obou chlapců Kateřina pouze uvedla, že se sestrou chtěly, aby byli z kluků dobří lidé. „Přestaly jsme to zvládat a dostaly jsme se do velkého stresu,“ doplnila Kateřina a pak odmítla vypovídat.

Soudce Pavel Göth následně přečetl dosavadní výslechy Hany Bašové. Ta se na vlastní žádost procesu neúčastní. V minulosti dvakrát na policii odmítla vypovídat, dvakrát pak uvedla, že a na chatě v Bítýšce prý nikdy nebyla.

Také Jan Turek trvá na své nevině a tvrdí, že s týráním nemá nic společného. Přiznal, že půjčil Kateřině Mauerové, kterou znal jako svoji nadřízenou z brněnského domu dětí a mládeže Paprsek, psí klece. V nich byli hoši při pobytu na chatě týráni. „Klece jsem zapůjčil nikoli za účelem týrání dětí, toto chci jednoznačně popřít. Kdybych měl povědomí o týrání, nikdy bych je nepůjčil,“ řekl Turek.

Proces v kuřimské kauze pokračuje dnes druhým dnem. V prvním dni byla vyslechnuta Klára Mauerová. Uvedla, že se na týrání podílela její sestra Kateřina. Žaloba tvrdí, že se do něj zapojili i ostatní obžalovaní: Bašová, Turek, jeho přítel Jan Škrla a jeho sestra Barbora Škrlová, která se vydávala za dívku Aničku a žila delší čas v rodině Kláry Mauerové.