Další čeští policisté odletěli do Makedonie střežit hranici s Řeckem

Čtyřicet českých policistů odletělo na jih Makedonie, kde budou pomáhat s ochranou hranice s Řeckem. Skopje o pomoc požádala v souvislosti s migrací. Policisté navážou na práci čtyř předchozích kontingentů vyslaných do Makedonie. Na podobné mise jezdí čeští policisté do členských zemí Evropské unie už téměř rok.

„Ceníme si přátelské pomoci a podpory, kterou Česká republika poskytuje Makedonii v době, kdy moje země a celá Evropa je pod tlakem migrační krize,“ řekl policistům makedonský velvyslanec Paskal Stojcheski. „Při vaší práci budete mít plnou podporu makedonské policie a vlády,“ dodal velvyslanec.

Čtyřicítka policistů bude znovu působit na jihu Makedonie ve městě Gevgelija u hranic s Řeckem. Zpět do vlasti by se měla vrátit 31. října.

Čeští policisté budou působit ve smíšených hlídkách společně s makedonskými příslušníky. „Hlavním úkolem je pomoc při ostraze státní hranice, dohled nad veřejným pořádkem, provádění bezpečnostních prohlídek a také kontrola dopravních prostředků,“ řekla mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová.

Jedná se již o pátou misi českých policistů v Makedonii. Aktuálně je 50 českých policistů také v Maďarsku. Obě země požádaly Česko o pomoc v souvislosti s migrací. „Partneři si mají pomáhat,“ reagoval na žádost ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Čeští policisté byli od konce loňského roku nasazeni ještě v Řecku a Slovinsku. Plánuje se také mise v Bulharsku.

Vydáno pod