Do Rakovníku se vrací vojáci, vzniká tam nová armádní jednotka

Události: Nová armádní jednotka v Rakovníku (zdroj: ČT24)

Nová jednotka české armády vzniká v bývalých kasárnách v Rakovníku. Ve 45. mechanizovaném praporu, což je zatím pracovní název skupiny, má sloužit 600 mužů a žen. Za obnovu areálu zaplatí armáda desítky milionů korun.

V rakovnických kasárnách zatím žádný voják není natrvalo. Ještě do konce září tam ale začne pracovat prvních šest vojáků nového útvaru – velitel a pět podřízených. Kanceláře budou mít prozatím ve vojenském klubu.

„U našeho útvaru máme rozdělenou práci tak, že tři, čtyři, možná i pět věcí dělá jeden člověk, takže ta práce jde ze začátku pomaleji,“ říká podplukovník Vladimír Jelínek, velitel organizačního prvku 45. mechanizovaného praporu Rakovník.

Rakovník si velení armády nevybralo náhodou. „Tato posádka má schopnosti nejen v ubytovacích kapacitách, ale jsou tam i schopnosti k parkování techniky, je tam sportovní areál, je tam kuchyně,“ vysvětluje náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Nová armádní jednotka v Rakovníku
Zdroj: ČT24

Armáda je v Rakovníku od konce 30. let, kdy tam byla postavena tehdy moderní kasárna. Útočištěm se stala pro jednotku těžkého dělostřelectva. Od té doby se ve městě vystřídaly různé jednotky. Jako vůbec poslední tam do roku 2013 sloužili vojenští záchranáři a ženisti.

Návrat vojáků vítá i místní samospráva. „Jsou to lidé, kteří svou kupní silou budou podporovat naše živnostníky a musí se nechat, že samozřejmě očekáváme nějaký baby boom,“ říká starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD).

Kromě bojového praporu v Rakovníku vzniká v české armádě i další jednotka – centrum podpory speciálních sil v Olomouci.