Volební přípravy v zákulisí: Vyčistit urny, rozdat průkazky a vyrazit do místností

UDÁLOSTI: Přípravy na volby se naplno rozjíždějí (zdroj: ČT24)

Necelý měsíc před volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu vrcholí kampaň politiků, do akce se ale chystají i lidé, kteří vidí volby z druhé strany. Členové volebních komisí stráví čtrnáct hodin čekáním na voliče ve volebních místnostech, důležité úkoly budou mít i před volbami, a hlavně po nich. Slavnostní sliby na radnicích budou členové komisí skládat většinou příští týden.

Zatímco politické strany před volbami lákají voliče k urnám například pivem, rozdáváním potravin nebo třeba balónky, na radnicích má příprava na volby docela jinou podobu. Především je třeba dát dohromady ty, kteří budou dohlížet na řádný průběh hlasování a po něm také sečtou výsledky.

Účast ve volebních komisích je pro mnoho jejich členů vítaná brigáda, i když se odměny již léta nezvyšovaly. Předseda komise tak za oba volební dny dostane 1600 korun, zapisovatel o stovku méně a řadoví členové 1300 korun. 

Pro řadu lidí je účast ve volební komisi vítaným přivýdělkem
Zdroj: ČT24

Odměna je dostatečně vysoká, aby vzbudila dostatečný zájem i v obcích, kde k volbám samotným mnoho lidí nechodí. Lidé se často o místa v komisích nehlásí přímo. Jak upozornila mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá, s nominacemi přicházejí hlavně politické strany. Takoví kandidáti na členství v komisích totiž mají přednost před těmi, kdo se přihlásí osobně.

Výbava volební komise je vcelku bohatá. „Máme tady flash disky pro ukládání výsledků, průkazky pro členy okrskové volební komise, přelepky na volební schránku,“ shrnul Roman Žaloudek z děčínského magistrátu.

Na radnicích či magistrátech musí kromě výbavy pro členy komisí připravit také volební urny. Pauza mezi volbami teď byla nezvykle dlouhá, proto musí členové komise zkontrolovat jejich stav a umýt staré pečetě.