Trest za severokorejský test? Nejspíše další sankce

Rada bezpečnosti OSN ostře odsoudila nejnovější severokorejskou jadernou zkoušku (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN ostře odsoudila nejnovější severokorejskou jadernou zkoušku. K události připraví rezoluci. Pravděpodobně zavede další sankce vůči KLDR stejně jako po pěti dosavadních severokorejských jaderných testech. Například Francie by však chtěla, aby tentokrát měl trest jinou formu vzhledem k tomu, že předchozí sankce neměly efekt.

Zatímco v KLDR se po poslední jaderné zkoušce otřásala země, v Radě bezpečnosti OSN nejspíše žádné zemětřesení v postoji vůči severní části Korejského poloostrova nenastane. Stejně jako po pěti předcházejících severokorejských jaderných testech patrně zareaguje mezinárodní společenství uvalením sankcí.

Prohlášení na závěr mimořádného zasedání RB vyznělo jednoznačně. „Členové Rady bezpečnosti jednoznačně odsuzují tento test, který je flagrantním porušením dříve přijaté rezoluce Rady,“ shrnul stanovisko Rady její prezident Gerard Jacobus van Bohemen. Následovat by měla rezoluce podle článku 41 Charty OSN. Takové rozhodnutí je závazné a zároveň vylučuje vojenskou akci. Podle Spojených států, Francie nebo Velké Británie by důsledkem testu mohlo být například zablokování exportu palivového oleje do Jižní Koreje.

Ke konkrétnímu postupu vůči Severní Koreji se zatím nevyjádřila Čína, která má v Radě bezpečnosti právo veta. Jaderný test sice odsoudila, současně však dlouhodobě kritizuje dohodu Spojených států s Jižní Koreou o rozmístění protiraketového štítu THADD na jejím území. „Věříme, že je naléhavější než kdy jindy spolupracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova,“ řekla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čhun-jing. I v Číně však vzbudil poslední severokorejský test velkou pozornost a nelibost veřejnosti. Ostatně až na čínské území dosáhly otřesy, které zkouška vyvolala. 

Americká velvyslankyně v OSN Samantha Powersová prohlásila, že se izolovaný komunistický režim snaží zdokonalit svoje jaderné zbraně a nosné rakety, aby mohl vydírat státy ve svém regionu a ve světě hrozbou jaderných úderů. „Každý test také s sebou nese zvýšené riziko pro životní prostředí a pro lidi v regionu,“ dodala. KLDR podle ní mezinárodnímu společenství „drze vzdoruje“.

První jaderný test provedl Pchjongjang v roce 2006. Od té doby se pětkrát opakovalo uvalení sankcí na KLDR, jen aby nakonec následoval další test. Například z Francie proto zaznívá, že by bylo na čase přijít i s jinou formou trestu. Také podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova by diplomaté měli prokázat více tvůrčích schopností, když odpovídají sankcemi
a pak opět sankcemi.