Kandidaturou Samkové se pro TOP 09 nic nemění, říká Polčák

Praha – Advokátka Klára Samková chce kandidovat na prezidentku. Samková je přitom členkou TOP 09, za kterou byla zvolena do zastupitelstva Prahy 2. Oficiálním kandidátem na Hrad za tuto stranu je Karel Schwarzenberg. „Pro nás se nic nemění. Jako poslanci a senátoři zvolení v klubu TOP 09 a Starostové budeme podporovat oficiálního kandidáta na Hrad, a to pana předsedu Karla Schwarzenberga. Myslíme si, že je to věrohodný kandidát, v Evropě dostatečně známý. Je to člověk, za kterého se nemusíme stydět,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 člen ústavně právního výboru sněmovny za TOP 09 Stanislav Polčák. „Domnívám se, že mé členství v TOP 09 není na překážku, protože já a pan předseda máme velmi rozdílný elektorát,“ řekla Samková ve vysílání ČT24.

„Paní Samková využila svého občanského práva. Ústava a prováděcí zákon jsou napsány tak, že každý občan může ohlásit svou kandidaturu na prezidenta,“ uvedl Polčák. Samková už na svém webu zveřejnila petiční archy, které mohou její příznivci podepisovat. Kandidáti, které nenominuje alespoň 20 poslanců nebo deset senátorů, potřebují získat celkem 50 000 podpisů, aby se voleb mohli zúčastnit.

„Přesně takové divoké kandidatury tohoto typu mohou přímou volbu znevážit,“ řekl pro server iDnes.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Předsednictvo strany má o její kandidatuře jednat v úterý.

„Byla bych advokátem všech svých klientů, všech občanů této republiky. Já se zastávám těch nejslabších, nejubožejších a nejutiskovanějších. To, že mnoho z nich je jednoho etnického příslušenství, je věc jiná a za to já nemohu,“ odpověděla Samková na otázku, jaká by byla prezidentka.

„Nevidím v tom nic dramatického. Podle mého názoru v tom může být skryta jistá obchodní strategie. Je relativně známou advokátkou, mohla by zkusit proslavit své jméno kandidaturou, kterou by třeba ani nemyslela vážně. Může to být z její strany jakási kalkulace. Nechci ji z toho podezřívat, ale nemohu to ani vyloučit,“ uvažuje Polčák.

Samková byla v letech 1993 až 1998 členkou ODS a od roku 2010 členkou TOP 09. Za tuto stranu je také v zastupitelstvu Městské části Praha 2. V roce 2003 ji prezident Václav Klaus nominoval na funkci ústavní soudkyně, ale její kandidaturu neschválil Senát. Samková se dlouhodobě zajímá o romskou menšinu. Chtěla například zastupovat všech pět obviněných z mačetového útoku v Novém Boru, ale soud ji z případu vyloučil, protože ve výpovědích mužů jsou částečné rozpory.

O prezidentské křeslo se podle průběžných údajů zatím uchází kolem desítky lidí. Mezi největší favority řadí průzkumy někdejšího úřednického premiéra Jana Fischera, bývalého předsedu vlády Miloše Zemana nebo ekonoma Jana Švejnara, který ovšem s kandidaturou dosud váhá.