Bouřky nad Českem ztrácejí na intenzitě

Praha - Českem znovu postupují bouřky. Jsou slabší, než meteorologové předpokládali, ale problémy se i tak najdou. Například jihočeští hasiči museli na několika místech čerpat vodu nebo odklízet popadané stromy. Přívalový déšť taky podemlel železnici mezi Vyšším Brodem a obcí Rybník. Ráno už by tam ale vlaky měly jezdit. V Brně uvázlo ve vodě z přívalových dešťů několik aut. Až do osmi hodin platí výstraha meteorologů pro většinu republiky.

Nejintenzivnější bouřky se dnes prohnaly především v Jihočeském kraji a Vysočině, kde napadlo dvacet až čtyřicet milimetrů srážek. Na Táborsku a Vyškovsku se ojediněle vyskytly i kroupy. V bouřkách zesilující vítr v nárazech až dvacet kilometrů za sekundu působil největší škody hlavně na lesních porostech například na Jindřichohradecku a Brněnsku. 

V současné době se bouřky vyskytují v okresech Olomouc, Přerov a Prostějov. Bouřky mají namířeno hlavně do okresu Bruntál, Opava a Nový Jičín. Podle Jana Havelky z Českého hydrometeorologického ústavu ale bouřky ztrácejí na intenzitě a hydrometeorologové nepředpokládají, že by působily tak velké škody jako během dne.

Déšť na jihu Čech přesušil provoz na trati Vyšší Brod - Rybník 

Přívalový déšť podemlel železniční trať u Vyššího Brodu v jižních Čechách. Trať je od 19:30 v úseku Vyšší Brod klášter - Rybník uzavřena, zavedena je náhradní autobusová doprava, vyplývá z informací Českých drah. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Matějů se bouře přehnala celým Jihočeským krajem, nic vážného se ale nestalo. Uzavřená železniční trať by měla být podle webu ČD zprovozněna v úterý ráno kolem 5:00. 

Telefonát hydrometeorologa Jana Havelky (zdroj: ČT24)