Premiér vyloučil tlaky proti udělení azylu čínským křesťanům

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dotaz místopředsedy sněmovny a předsedy STAN Petra Gazdíka vyloučil, že by důvodem prodloužení azylového řízení s čínskými křesťany byly politické tlaky nebo české zájmy v Číně. Gazdík vyjádřil obavy, že důvodem odkladů by mohlo být sbližování českého prezidenta a vlády s čínským režimem.

„Jednoznačně mohu vyloučit, že by tady existovaly jakékoli politické tlaky, nebo že by vláda měla nějakou speciální politiku, která by se týkala žadatelů o azyl právě z Číny,“ prohlásil Sobotka.

První skupinka z více než 60 čínských křesťanů přišla do Česka loni v září, další v první polovině letošního roku. Sobotka k tomu uvedl, že ke konci srpna bylo mezi žadateli o azyl v ČR celkem 66 čínských občanů. Poznamenal, že standardní lhůta pro azylové řízení je šest měsíců, kterou lze prodloužit až o rok kvůli „zjištění všech relevantních okolností zejména v případech, když žadatel není schopen doložit svou výpověď“.

Se všemi žadateli jsou vedeny podle premiéra standardní azylové pohovory. Každá žádost je posuzována individuálně a je o ní rozhodnuto podle zákona a příslušných mezinárodních smluv.

Žádné jiné okolnosti na to vliv nemají, uvedl Sobotka. Konkrétnější k případu čínských křesťanů být nechtěl s tím, že azylové řízení je ze zákona neveřejné. Poznamenal ale, že loni žádné žádosti čínských občanů o azyl v ČR vyhověno nebylo.

Číňané v minulých letech tvořili jen zlomek žadatelů o azyl. Loni úřady posoudily čtyři případy, o rok dřív 15. Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám.