Na změnu zdravotní pojišťovny mají Češi čas do konce září

Reportáž: Zdravotní pojišťovnu jde změnit do konce měsíce (zdroj: ČT24)

Pokud chtějí Češi změnit zdravotní pojišťovnu, čas mají už jenom do konce září. V letošním roce se jedná už o druhý možný termín; v březnu tuto možnost využilo šestačtyřicet tisíc lidí a jednotlivé ústavy se nyní předhánějí v tom, co mohou svým novým klientům nabídnout.

Lidé nejčastěji mění kartičku pojištěnce proto, že jejich lékař nemá smlouvu s danou pojišťovnou, nebo kvůli možnosti čerpat preventivní programy. „Vysloveně negativních zkušeností, které by vedly k tomu, že by klienti odcházeli, podle mého názoru není mnoho,“ doplňuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Rok 2016 je současně vůbec prvním rokem, kdy je možné změnit pojišťovnu ve dvou termínech – na jaře a na podzim. V prvním případě šlo změnit pojišťovnu do 31. března s platností od začátku července, nyní jde změnit pojišťovnu do konce září s platností od Nového roku.

Pojišťovny akcentují dostupnost péče

Loni možnost změny využilo 150 tisíc lidí. Letos by jich podle odhadu pojišťoven mělo být o něco méně. Kvůli jarní vlně přechodů, kdy svou zdravotnickou záštitu vyměnilo bezmála padesát tisíc Čechů, také nyní pojišťovny v boji o nové klienty mírně polevují a víc než příspěvky z preventivních programů proto zdůrazňují hlavně dostupnost a rychlost péče.

„Máme nejvíce smluvních lékařů, takže našim klientům by se nikdy nemělo stát, že jim řeknou: Vás neošetříme,“ upozorňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý. „Reagujeme na aktuální události,“ zdůrazňuje výhody VOZP její mluvčí Richard Medek. „Například v poslední době s výskytem žloutenky v Jihomoravském kraji jsme se jako první rozhodli proplatit celou vakcínu.“ Jiní vsázejí na snadnější komunikaci, například k ZPMV se lze zaregistrovat on-line, a to včetně novorozenců.

Vydáno pod