Zubová, Jakubková: Nechceme hrozit odchodem, ale jednat

Praha - Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová po dnešním jednání poslaneckého klubu vystoupily se čtyřmi body, které by měla strana v horizontu jednoho týdne projednat. Podle Zubové se nejedná o ultimáta, ale jen o návrhy, o kterých chtějí ve straně společně jednat. Co se stane v případě, že se na bodech nedohodnou, nechtěly předjímat. Podle Jakubkové by nerady hrozily odchodem. Olga Zubová se navíc pro odblokování jednání a v rámci včerejšího gesta Kateřiny Jacques rozhodla, že se vzdá funkce první místopředsedkyně poslaneckého klubu.

„Víme, že někde jsou problémy. Jednání nebude jednoduché, možná se i nedohodneme, ale toto jsou čtyři nejpalčivější body, které jsme se rozhodli otevřít,“ komentovala návrh Jakubková. Všechna jednání poslaneckého klubu Strany zelených by měla být podle návrhu otevřená pro vedení strany i republikové rady.

Při podpoře vládní koalice by měli poslanci a poslankyně vycházet z programu zelených, koaliční dohody a programového prohlášení vlády. U rozhodnutí nad tento rámec požadují obě poslankyně diskusi a předjednání problému v poslaneckém klubu. „Abychom se vyvarovaly případných nepříjemností a nedorozumění,“ dodala Zubová. Při nedohodě by se měly zveřejnit i menšinové názory.

Jednací řád Strany zelených chtějí Zubová s Jakubkovou upravit, a to zejména v části, která se týká společných výsledků. Nově by k nim mělo docházet konsensem. „Je potřeba hledat společný kompromis, ne se přehlasovávat silou. Naším společným cílem je udržet otevřený a demokratický klub, který bude jednotně prosazovat program Strany zelených,“ doplnila Jakubková.

Poslanci a poslankyně by měli respektovat rozhodnutí nejvyšších stranických orgánů. Podle Zubové tímto bodem reagovaly na fakt, že rozhodnutí Republikové rady jako nejvyššího stranického orgánu jsou někdy opomíjena a nejsou vzata v úvahu. „Rada je dostatečně reprezentativní orgán na to, aby jeho rozhodnutí byla pro poslance a poslankyně závazná, nebo minimálně doporučující,“ domnívá se Zubová. Poslankyně tím také narážely na situaci, kdy se předseda strany Martin Bursík omlouval za usnesení republikové rady premiérovi.