Ovčáček si za rok vydělal 875 tisíc, Mynář dva miliony. Aktivista vymohl údaje o platech

Aktivista Luděk Maděra vymohl z prezidentské kanceláře informace o výši platů kancléře Vratislava Mynáře, šéfa protokolu Jindřicha Forejta a mluvčího Jiřího Ovčáčka. Žádost poslal před více než rokem a půl, věcí se měl brzy zabývat soud, napsal server iDnes.cz. V roce 2014 činil hrubý příjem Mynáře přibližně 2,1 milionu korun, Forejta zhruba milion a Ovčáčka 875 tisíc korun.

Luděk Maděra podle serveru požádal loni 19. ledna Kancelář prezidenta republiky o informace o celkové výši hrubých příjmů Mynáře, Ovčáčka a Forejta za roky 2013 a 2014, a to podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Když mu Hrad prostřednictvím Mynáře nevyhověl, podal aktivista na prezidentskou kancelář loni v dubnu žalobu.

Městský soud v Praze podle Maděry stanovil jednání na letošní 9. září, prezidentská kancelář ale v dopise z 31. srpna požadované informace poskytla Maděrově advokátce.

Údaje z dopisu ukazují meziroční vývoj Mynářova a Forejtova hrubého příjmu. Kancléř dostal v roce 2013 téměř 1,9 milionu korun, předloni víc než 2,1 milionu. Forejtův hrubý příjem naopak klesl z téměř 1,2 milionu korun v roce 2013 na předloňský zhruba milion. Ovčáček, který funkci mluvčího v roce 2013 vykonával jen v prosinci, si za ten rok vydělal 68 tisíc korun hrubého, za celý předloňský rok měl hrubý příjem přibližně 875 tisíc korun.

Soudní spor bude mít pokračování

Podle Maděry však soudní pře s Hradem nekončí. „Zažalujeme Kancelář prezidenta republiky o takzvané zadostiučinění za dobu, kdy mně informace neposkytli. A pokud vyhrajeme u soudu a budou nám to muset zaplatit, tak podnikneme kroky, aby to musel zaplatit Mynář ze svého,“ řekl serveru.

Hrad odmítal platy vedoucích pracovníků sdělovat i za Zemanova předchůdce ve funkci Václava Klause. Loni v dubnu zveřejnil u šéfů odborů bez uvedení jmen čisté měsíční příjmy včetně odměn. Mynář v té době uvedl, že měsíčně včetně odměn dostává 120 tisíc korun čistého.

Informace o platech zaměstnanců státu v řídících pozicích je třeba žadatelům poskytovat podle verdiktu Nejvyššího správního soudu z října 2014 bez dalších úvah a bez omezení. Soud zdůraznil, že svobodný přístup k informacím je klíčový pro kontrolu veřejné a politické sféry.

Vydáno pod