Dienstbier jde s transparentním účtem bojovat „Za spravedlivý stát“

Praha - Senátor a místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier zahájil svou kampaň do prezidentských voleb symbolicky pod jezdeckou sochou T.G. Masaryka v Lánech a navíc i poněkud netradičně, ve vlaku, kde sbíral podpisy. Společně se šéfem sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou vyjel v deset hodin vlakem z pražského Masarykova nádraží do Stochova, odkud zamířil do muzea prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Dienstbier chce bojovat „Za spravedlivý stát“. To je slogan jeho volební kampaně. Navíc na tiskové konferenci k zahájení své kampaně oznámil, že si zřídil transparentní účet, na který již od sociální demokracie dostal 950 tisíc korun.

Pojem spravedlnosti v širším smyslu je podle Dienstbiera dnes velmi podstatný: „Lidé ztratili pocit, že český stát je spravedlivý, že se tady dá žít ve férových rovných podmínkách a že každý má stejnou šanci na to, aby se uplatnil.“ Se spravedlností souvisí i téma sociální spravedlnosti a zajištění důstojných životních podmínek pro život. „Není spravedlnosti bez rovného přístupu ke vzdělání, není spravedlnosti bez rovného přístupu ke zdravotním službám a rovněž není nic spravedlivého na tom, pokud lidé, kteří celý život pracovali, ve stáří nemají zajištěny důstojné životní podmínky.“

Dienstbier rovněž nepřímo kritizoval některé své konkurenty. Podotkl, že prezident by měl říkat i nepopulární věci, vyjadřovat se v některých případech i velmi vyhraněně a v krizových situacích projevovat odvahu. „Z tohoto hlediska si nejsem jist, do jaké míry může být kandidátem na prezidenta republiky někdo, kdo se choval v minulosti jinak než dnes. Kdo například dnes zdůrazňuje antikomunismus, byť třeba v 80. letech z kariérních důvodů sám byl členem komunistické strany,“ prohlásil. Zároveň by podle něj neměl být hlavou státu někdo, kdo je spojován s lidmi z šedé ekonomické zóny, kteří chtějí privatizovat veřejné služby. 

Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier
Zdroj: ČT24

Financování kampaně: „Mám transparentní účet“

Dienstbier na tiskové konferenci oznámil, že u Fio banky zařídil transparentní účet, který bude veřejně přístupný. „Každý se bude moci podívat na veškeré pohyby na tomto účtu přímo v reálném čase,“ vysvětlil Dienstier, který počítá především s podporou sociální demokracie. „Už jsem získal 950 tisíc korun,“ dodal s tím, že sociální demokracie mu na rozjezd poskytne necelé dva miliony korun. Ze svého Dienstbier do kampaně zatím investoval 100 tisíc Kč a další peníze ještě uvolní. Kolik to bude, neupřesnil. 

Během kampaně chce vsadit hlavně na kontakt s lidmi a využívat například sociální sítě a obecně internet. Proti původnímu předpokladu ho lidé uvidí i na omezeném počtu billboardů. Před dvěma dny zahájil sběr podpisů pro kandidaturu, zatím jich má kolem tisícovky. 

Nebojuje jen o obyčejné voliče, ale i o lidi uvnitř ČSSD, soupeří totiž se Zemanem

Hlasů Dienstbier potřebuje opravdu hodně, protože má konkurenci i v rámci sociální demokracie, a to v někdejším předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi, který má uvnitř strany dodnes četné příznivce a průzkumy mu dávají výrazně vyšší šance.

Dalším heslem, s nímž se oficiální sociálně demokratický kandidát Jiří Dienstbier vydává vstříc prezidentství, zní, že je potřeba bojovat proti korupci a klientelismu. „Je třeba diskutovat o jasných krocích. Jedna z možností je změna volebního systému, ale i například majetková přiznání, která jsou standardní v dalších demokratických zemích,“ podotkl senátor a místopředseda strany ČSSD Jiří Dienstbier.

Dienstbier chce mimo jiné obnovit důvěrů lidí v demokracii, například zavedením obecného referenda. V sociální demokracii se těší silné podpoře, stojí za ním šestatřicet jejích senátorů. Na cestu na Hrad navíc dostal od strany dva miliony. Sociální demokracií teď ale hýbou velké odchody. Po třiadvacati letech opouští stranu bývalý primátor Havířova František Chobot. Údajně proto, že nesouhlasí s prací městské organizace. Adieu dal přitom ČSSD také senátor Vladimír Dryml, v podzimních volbách se už objeví na kandidátce Zemanovců.

Odchody přitom nijak dobře nepůsobí na voliče i kvůli ztrátě většiny v Senátu. Sociální demokracii padají volební preference a menší šance než Miloši Zemanovi dávají průzkumy i Dienstbierovi.