Uchazeči o post ředitele pražských strážníků mají čas do půlnoci

Praha - Ještě do dnešní půlnoci se mohou v Praze hlásit zájemci o post ředitele pražských strážníků. Zatím se přihlásilo 15 uchazečů. Obálky otevře příští týden komise, nový ředitel by se mohl ujmout funkce v říjnu. Křeslo převezme po Vladimíru Kotroušovi, který čelí obžalobě kvůli přijetí milionového úplatku. Primátor metropole Bohuslav Svoboda (ODS) chce, aby nový šéf fungoval v čele strážníků už od října tohoto roku.

Nový ředitel městské policie by měl podle primátora nastoupit v říjnu. Praha od něj očekává, že převede více strážníků do ulic. „Městští strážníci mají být v ulicích, dopravních prostředcích, parcích a zajišťovat to, co vytváří pro obyvatele Prahy pocit bezpečí,“ říká primátor Svoboda.

„Budoucí nový velitel pražských strážníků musí přijít s jasnou koncepcí,“ říká pražský primátor Bohuslav Svoboda. O tom, kdo se vedení pražských strážníků nakonec opravdu ujme, rozhodne speciální výběrová komise. Na nového ředitele městské policie přitom čeká hned několik úkolů. Měl by vyřešit budoucnost terénních hummerů a policejního vznášela. Primátor Bohuslav Svoboda už dříve strážníky vyzval, aby se aut i nepoužívaného vznášedla zbavili.

Ludvík Klema
Zdroj: ČT24

Strážníky v hlavním městě nyní dočasně řídí náměstek ředitele Ludvík Klema, který přihlášku do výběrového řízení rovněž na magistrát donesl. Média na jaře spekulovala také o jménu bývalého šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Růžka, mluví se třeba i o řediteli strážníků na Praze 8 Jaroslavu Kašpárkovi.

Bývalý ředitel Kotrouš už u městské policie nepracuje. Městské státní zastupitelství na něj na konci června podalo obžalobu. Policisté z protikorupčního oddělení zatkli Kotrouše loni v listopadu přímo s úplatkem. Kotroušovo obvinění podle detektivů souvisí s přidělením několikamilionové zakázky pro městskou policii. Případ se údajně týká firmy Jíša autoservis, která se stará o vozy pražských strážníků. 

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)