V kauze směnky šéfa Oleo Chemical se odvolal žalobce i obžalovaný

Případ falešné směnky na 127 milionů, za kterou podle obžaloby stojí spoluzakladatel firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek, nekončí. Hned po odsouzení k osmiletému žaláři se proti verdiktu Jirounek odvolal. Nyní jej následoval další obžalovaný – Radek Novák. S trestem nesouhlasí ani žalobce, kterému připadá moc mírný. Případ tak musí opět projednat vrchní soud.

Kamil Jirounek si podle obžaloby opatřil falešnou směnku na 127 milionů a dokumenty, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení.

Krajský soud v minulosti Jirounka – a dalšího spoluobviněného Radka Nováka – zprostil obžaloby. Odvolací soud toto rozhodnutí zrušil, nařídil doplnění důkazů, a tak se soud kauzou zabýval podruhé.

Jirounka poslal do vězení na osm let, ten ale vinu odmítl a proti verdiktu se na místě odvolal. V případě Radka Nováka (muže podepsaného pod spornou směnkou) soud od potrestání naopak upustil, protože dostal pět let vězení v jiné kauze, projednávaný případ pomohl rozkrýt, přiznal se a jeho podíl na padělání směnky je minimální.

Nyní se proti rozsudku pražského krajského soudu odvolal i Novák, podal tzv. blanketní odvolání, čili „prázdné“ odvolání, kde může teprve dodatečně doplnit své námitky. Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaného.