Lukáš Nečesaný se vrátí do vězení, soud mu potvrdil 13 let

Odvolací soud potvrdil třináctiletý trest Lukáši Nečesanému. Verdikt za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích je pravomocný. Shoduje se s původním trestem, který loni zrušil Nejvyšší soud. Krajský soud a nyní po něm i vrchní soud však mladíka odsoudily znovu.

Rok a čtvrt poté, co Nejvyšší soud zpochybnil důkazy a zrušil dosavadní rozsudky, se musí Lukáš Nečesaný vrátit do vězení. Výsledky opakovaného řízení u Krajského soudu v Hradci Králové a poté i u Vrchního soudu v Praze jsou stejné jako v minulosti. Nečesaný se podle nich pokusil v únoru 2013 napadnout kadeřnici a má za to strávit třináct let za mřížemi.

Vrchní soud konstatoval, že se od předchozího rozhodnutí nijak zásadně nezměnila důkazní situace a výpověď napadené ženy, která Nečesaného nakonec poznala, považuje za věrohodnou.

Předseda senátu Jiří Lněnička zdůraznil, že rozhodnutí Nejvyššího soudu neznamenalo, že by měl být Nečesaný zproštěn obžaloby: „Nejvyšší soud dal závazné pokyny, jak doplnit dokazování. Při absenci důkazů mohl sám rozhodnout o zproštění viny, což neudělal.“

Dnes čtyřiadvacetiletý Nečesaný – v době činu osmnáctiletý student střední školy – vinu vždy odmítal. „Ten skutek jsem opravdu neprovedl a paní poškozenou jsem opravdu nenapadl, neměl jsem k tomu důvod,“ řekl i v dnešní závěrečné řeči před vrchním soudem. Od počátku tvrdí, že v kadeřnictví byl, nechal se však pouze ostříhat a odešel. Jeho otec, ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, tvrdí, že policejní vyšetřovatelé ovlivňovali svědka. Podal proto na policisty i trestní oznámení. Podobně se vyjádřil i Lukáš Nečesaný, soudu řekl, že policisté „udělali z dvacetiletého kluka na zakázku vraha“. „Nechápu to, já jsem pouhý svědek, který se přihlásil na policii,“ dodal Nečesaný.

Za stěžejní důkaz považoval výpověď kadeřnice již krajský soud. Napadená žena původně Nečesaného nepoznala, při opakovaném soudu ho ale za útočníka označila. Předseda senátu krajského soudu odkázal na závěry znalců, podle kterých žena neměla důvod vymýšlet si a má výbornou vizuální paměť. „Svědkyně tvrdí, že obžalovaného v televizi při propouštění z výkonu trestu poznala,“ uvedl Lněnička.

U soudu také vypovídal Nečesaného někdejší spoluvězeň, který uvedl, že se mu Nečesaný svěřil, že kadeřnici napadl. Obhájci však verdikt kritizovali, tvrdili, že důkazy nejsou dostatečné.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013 před koncem pracovní doby. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl deset tisíc korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři.

Poprvé krajský soud rozhodl v lednu 2014. Lukáš Nečesaný dostal šestnáct let vězení, vrchní soud poté trest o tři roky zmírnil. Nečesaný poté šel do vězení, vyšel z něj loni v květnu po rozhodnutí Nejvyššího soudu. K němu podala stížnost tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).