Ve školství se chystá funkce mentorů pro začínající učitele

Od příštího školního roku (2017/2018) by se mohla v českém školství objevit úloha mentora, který by začínajícímu učiteli pomohl na startu jeho profesní dráhy. Uvedla to ministryně školství Kateřina Valachová, podle níž s institutem uvádějícího učitele počítá připravovaný kariérní řád.

Kariérní řád upravuje profesní růst pedagogů a je jednou z novinek, které připravuje ministerstvo školství. Vláda ho ještě neprojednávala, návrh už ale má konkrétní podobu a jednou z věcí, které zavádí, je institut uvádějícího učitele. Úlohy mentora by se měl podle ministerského záměru ujmout již zkušený pedagog a asistovat juniornímu kolegovi ze sborovny při zvládání prvních měsíců jeho učitelského života.

Podporou by mu měl být po celé dvouleté adaptační období, výměnou za tuto podporu by vyučoval méně hodin a obdržel třítisícový příplatek. Tato částka se podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) pohybuje ještě nad rámec jejího plánu zvyšovat učitelské platy co rok o patnáct procent, tak aby do tří let (a nejpozději do roku 2020) dosáhly 130 procent průměrného platu.

Chystají se i kariérní poradci

Rok po mentorech – od září 2018 – by měly začít fungovat příplatky pro jiné specializované posty ve školách, mimo jiné pro kariérní poradce, kteří mají žákům pomáhat s jejich profilací a volbou povolání, resp. vysokoškolského oboru.

V souvislosti se čtvrtečním začátkem nového školního roku plánuje ministerstvo v dohledné době představit kroky týkající se boje se šikanou a respektem na školách. To je téma, o němž se bouřlivě diskutovalo zejména v souvislosti se šikanováním učitelky střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, které vyšlo najevo v únoru.

Do podzimu připraví pro mateřské školy doporučení ke vzdělávání dětí mladších tří let, které už nyní v některých školkách jsou. „Máme vyřešeny všechny problémy ohledně hraček, herních sestav, spotřebního koše, tedy praktické záležitosti,“ řekla Valachová.

Valachová: Zavedeme mentory pro začínající učitele (zdroj: ČT24)

Podle Sobotky by platy měly růst dál

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na prahu nového školního roku připomněl růst platů učitelů a dalších pracovníků regionálního školství. „Poprvé jsme zvýšili platy učitelů v listopadu 2014. Podruhé jsme zvýšili tarifní platy v říjnu 2015 a potřetí od 1. září letošního roku. Celkem se tarifní platy učitelů za působení naší vlády zvýšily o necelých 15 procent,“ řekl.

Odbory požadují, aby se učitelské platy zvyšovaly dál. Sobotka souhlasí, že by růst platů učitelů měl pokračovat, zároveň ale poznamenal, že je potřeba zohlednit ostatní potřeby, které jsou ve školství, a možnosti státního rozpočtu.

„Dobře zaplacení kvalifikovaní učitelé jsou klíčovou prioritou naší vlády. Ve zvyšování platů učitelů bychom měli pokračovat i v příštích letech. Chci jasně slíbit, že se tomuto tématu budeme věnovat až do samého konce funkčního období a jsme ho připraveni otevřít i při přípravě státního rozpočtu na rok 2018,“ prohlásil.

Vydáno pod