Biologická léčba je zatím jen pro nejvíce trpící revmatiky, doufají v ni i další

UDÁLOSTI: Biologická léčba revmatických chorob by mohla být dostupnější (zdroj: ČT24)

Biologická léčba pro lidi s revmatickými chorobami je zatím dostupná pouze těm, kteří trpí nejvážnějším průběhem onemocnění. Podle sdružení Revma liga ale není důvod, proč by ji nemohli dostávat i ti, které choroba postihla méně. Sdružení odkazuje na kritéria Evropské ligy proti revmatismu, která doporučuje takto léčit již od středního stupně závažnosti. Pojišťovny naopak poukazují na statistiky – pacientů s biologickou léčbou již nyní rychle přibývá a stejně prudce rostou úhrady za ni.

„Dnes nedokážu vstát z postele.“ To, co je pro většinu lidí malým žertem po ránu, představuje pro pacienty s revmatickými chorobami velmi bolestivou skutečnost. Problém pro ně představují i základní úkony – zapínání konflíků nebo zipu či vaření kávy. „Bolesti nejsou ani tak velké jako úporné. Je to pořád a hlavně při pohybu. Nemůžete nic uchopit,“ popsala Alena Slámová, která má již 28 let revmatoidní artritidu.

Lidem, kteří revmatickými chorobami trpí, může biologická léčba značně ulevit. „Byl to zázrak, to se nedá s ničím před tím srovnat. Klasické léky sice zabraly, ale ne tolik a měly vedlejší účinky,“ podotkla pacientka.

Biologická léčba je ale k dispozici pouze těm, kdo trpí nejvíce. „Je přístupná pouze ve třetím, nejzávažnějším stádiu onemocnění, což je podle kritérií Evropské ligy proti revmatismu špatně,“ uvádí předsedkyně představenstva české Revma ligy Edita Müllerová. Evropské sdružení EURAL totiž doporučuje nabízet léčbu už pro pacienty se středním stupněm závažnosti.

Jenomže podle revmatologa Jiřího Vencovského ani nyní, kdy biologickou léčbu podstupuje jen asi  4 až 5 procent pacientů s revmatickými chorobami, není dostupná bez problémů. „Pravdou je, že se občas na tuto léčbu čeká,“ podotkl.

Nové preparáty vyjdou levněji

Jak upozornil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý, pacientů – a také peněz, které za jejich léčbu VZP platí – již nyní rychle přibývá. „Je jich téměř dvojnásobek, než jich bylo před pěti až šesti lety,“ vyčíslil mluvčí. 

O tom, jestli tuto léčbu dostane víc nemocných, přesto pojišťovny jednají. Mohlo by tomu pomoci i  zavádění nových, levnějších preparátů na trh. Náklady na léčbu by díky tomu neměly růst tak rychle jako počty pacientů.